„Miracolul din Tekir”, filmul suspansului şi misterelor

Un film pe care trebuie să îl vezi de la început şi până la final. O peliculă care te face să te întrebi, să cauţi răspunsuri la dileme vechi, de când lumea. Ce este miracolul? Cum îl înţelegem, trăim şi împărtăşim noi, în lumea asta mereu pe repede înainte?

Miracolul din Tekir nu este o producţie comodă. Nu e un film uşurel de weekend, pe care îl urmăreşti confortabil, cu punguţa de floricele în braţe. Nu e nici pelicula care îţi răspunde la vreo întrebare esenţială. Mai degrabă filmul ridică propriile întrebări, forţându-l pe spectator să părăsească zona confortului emoţional şi psihologic, în căutarea răspunsurilor.

miracolul din tekir poster_resize

Posterul oficial al producţiei

Săptămâna aceasta a stat sub semnul miraculosului Tekir, dat fiind că producţia românească, care a obţinut deja primul premiu internaţional (Trofeul The Emerging Swiss Talent Award la Zurich Film Festival) a început să ruleze în cinematografele din toată ţara.

Povestea Marei, femeia vraci dintr-un sat de pescari, care vindecă cu ajutorul nămolului miraculos, a fost spusă începând cu 4 martie la Constanţa, Bucureşti, Cluj Napoca, Ploieşti şi Braşov.

MASTER_Tekir_01-2_MUTE_25fps_4KC_proRes444_P3_BR.00_17_36_24.Still013

Dorotheea Petre, actriţă premiată la Festivalul de Film de la Cannes, jucând-o pe Mara

Miracolul din Tekir este “o metaforă a creației iar acolo unde este creație este mister, credință și speranță”, declară regizoarea Ruxandra Zenide. Dorotheea Petre, actriţa care a lucrat cu Ruxandra anterior la producţia Ryna, a apreciat imaginea şi locurile în care s-a filmat Miracolul din Tekir, declarând cadrele filmate în sătucurile dobrogene unul dintre punctele forte ale filmului.

Filmările pentru “Miracolul din Tekir” au avut loc la finalul anului 2014 și au durat 32 de zile. Locurile alese pentru filmare au fost în județul Buzău, la Vulcanii Noroioși și în județul Constanța: Techirghiol, Constanța, Măgura, Năvodari.

din comunicatul de presă

Alături de imaginile cu peisajele neîmblânzite ale României, muzica semnată de Aisha Devi reuşeşte să creeze perfect suspansul şi misterul din jurul poveştii Marei, o poveste pe care regizoarea Ruxandra Zenide a simţit că trebuie să o spună, aşa cum a declarat pentru Umblat.ro.

„Miracolul din Tekir” este o poveste de care ar fi fost mândru și Mircea Eliade, imaginată de Ruxandra Zenide, care-și păstrează actrița fetiș din „Ryna”, pe  Dorotheea Petre. Misterul și paranormalul de calitate plutesc în aer și par anume zămislite pentru cele care își doresc, cu orice preț, să devină mame, și, uneori, atunci când se așteaptă mai puțin, minunea se petrece!

Irina Margareta Nistor, critic de film

cmiracoluldintekirincinematograf-1455547623

Dorinţa de a face un film în România despre credinţă, superstiţii şi creaţie, într-un cadru unic şi foarte original, a determinat-o pe Ruxandra Zenide să se implice în realizarea filmului.

Cred că există momente în care suntem purtaţi de o forţă care nu este în controlul nostru, tot ce avem de făcut este să fim disponibili şi să avem încredere. Un miracol ne integrează cu o dimensiune mai mare decât cea raţională şi materială, pe care o experimentăm în majoritatea timpului, el este un aspect fundamental al naturii umane.

Ruxandra Zenide, regizoarea peliculei Miracolul din Tekir, despre existenţa miracolelor

Suspansul care te însoţeşte de la început până la finalul filmului este atribuit de Zenide combinaţiei dintre scenariul semnat de Alex Iordăchescu şi  jocul actorilor, dar şi suprapunerea de imagini, situaţii şi locurile absolut fabuloase unde au avut loc filmările.

Munca de producţie a filmului a avut partea sa de greutăţi, una dintre cele mai dificile etape fiind animarea cazinoului din Constanţa, loc care în film este prezentat drept un hotel SPA de lux.

Cred că fiecare spectator crează o relaţie intimă cu filmul. Mie personal îmi place scena întâlnirii preotului Andrei cu Anatol pe malul mării, în  „ceaţă”, o scenă care parcă iese din timp şi spaţiu. De asemeni, îmi plac scenele Marei la ghiol, în acest cadru natural vulcanic, în perpetuă mişcare.

Ruxandra Zenide, regizoarea peliculei Miracolul din Tekir

MASTER_Tekir_01-2_MUTE_25fps_4KC_proRes444_P3_BR.01_13_26_02.Still034

Scena preferată a Ruxandrei Zenide 

În Miracolul din Tekir veţi avea ocazia să îi vedeţi pe actorii Dorotheea Petre (singura actriţă româncă pentru care Festivalul de Film de la Cannes şi-a schimbat tradiţia, creând special un premiu pentru incredibila ei performanţă din “Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii”) , Bogdan Dumitrache (“Poziţia copilului”, “Din dragoste cu cele mai bune intenţii”, “Loverboy”), Elina Löwensohn (actriță de origine română, care a jucat în filme precum “Schindler’s List”, „Un long dimanche de fiançailles”, „The Wisdon of Crocodiles” alături de Jude Law și Timothy Spall) și George Piștereanu (cunoscut publicului românesc pentru rolurile din “Eu când vreau să fluier, fluier” și “Loverboy”).

 

 

 

Comentarii

ȚI-A PLĂCUT ARTICOLUL?