Anim’est-Bucureștiul respiră Animație

Început de octombrie este și început de Anim’est în capitală. Cinematografele freamătă, se vizionează filme de animație pe bandă rulantă, au loc workshopuri, se cântă, se discută, se respiră ANIMAȚIE. Din 2 octombrie, tot Bucureștiul e animat de încă un eveniment unic în țară și deloc de neglijat pe plan european: Festivalul Internațional de Film de Animație, ajuns la a zece ediție.

Anii au trecut frumos peste eveniment, îmbătrânindu-l ca pe un vin bun, conferindu-i maturitatea unui festival deplin, complet.

“Anim’est e tradiție” este sloganul ediției 2015, declinat în 10 spoturi realizate în cadrul atelierului Animation Worksheep. Autorii: 10 tineri animatori din România și Republica Moldova, ce au participat la atelierul intensiv de animație. În spoturile  realizate de aceștia, 10 super eroi trâmbițează în toată lumea vestea despre organizarea unei ediții aniversare a evenimentului, cea cu numărul 10.

Importanța Festivalului Intenațional de Film de Animație crește cu fiecare an și este demonstrată și în 2015 prin  participarea lui Kōji Yamamura, unul dintre cei mai cunoscuți animatori independenți ai momentului. Fondatorul secțiunii de animație al Universității de Arte din Tokyo, Yamamura va susține un masterclass pentru studenții ce iubesc/trăiesc animație.

Numele său se alătura astfel listei de personalități care au fost de-a lungul timpului la Anim’est. Printre ei: John Dilworth (nominalizaţi la Premiul Oscar), Mike Reiss (scenarist şi co-producător fondator The Simpsons), Daniel McCoy (Pixar), românul Ion Truică (selecţionat în competiţia Festivalului de la Cannes).

Ștacheta crește cu fiecare ediție și așteptările fanilor asemenea. Organizatorii știu asta și au plusat mereu, așa încât pe lângă workshopurile, adresate celor interesați să se iniţieze în diverse tehnici, şi mesele rotunde susţinute de invitaţi importanţi din ţară şi de peste hotare, programul cuprinde petreceri şi concerte în fiecare seară de festival. Apoi, să nu uităm de cele trei zile speciale, dedicate discuțiilor behind the scenes.

Mark Shapiro, Head of Entertainment Brand Marketing la celebrul studio de animație LAIKA, se întoarce la Anim’est, după prezența din 2012. Mark va vorbi publicului despre procesul complex care stă la baza creării celor trei filme LAIKA nominalizate la Oscar: CoralineParaNorman şi Boxtroli, şi va dezvălui secrete despre modul în care studioul creează universuri întregi. Întâlnirea cu Mark are loc joi, 8 octombrie, la Cinema Elvira Popescu, de la 20.00.

A doua zi secrete ale making ofului celei mai recente producții Pixar, Inside Out, sunt dezvăluite publicului de către art directorul și character designerul Albert Lonzano, un veteran Pixar.

Seria de întâlniri speciale se încheie sâmbătă, 20 octombrie. Același Lonzano învită publicul să arunce o nouă privire asupra superproducției Toy Story. În sala Cinema Studio va fi proiectat documentarul “20 de ani de Toy Story”, producție prin care Pixar sărbătorește primul lungmetraj de animație realizat în întregime cu tehnici CGI, o piatră de temelie în evoluția animației digitale de astăzi.

Nu uităm nici de segmentul competițional din cadrul Anim’est. Festivalul acoperă şase secțiuni competiționale (lung metraj internaţional, scurt metraj internaţional, film românesc, film studenţesc, videoclip, Minimest) şi cuprinde și o secțiune dedicată retrospectivii (Animash, rezervată celor mai populare filme de animaţie ale momentului, premiate la festivaluri de film importante din lume). De amintit este și Anim’estul copiilor: filmele și ateliere organizate pentru cei mai mici iubitori ai animației.

minimest

Trei dintre cele cinci lungmetraje pregătite pentru vizionare sunt Trippel Trappel. De trei ori în bucluc – o producție Olanda-Belgia despre trei animăluțe care își pretind dreptul la cadouri de Crăciun, Loulou și incredibilul secret – un film despre prietenia dintre un lup și un iepure, și Mune, gardianul Lunii – producție 3D despre o încercare de a salva omenirea. Cei mai curioși dintre prichindei vor avea acces în culisele animației, prin intermediul unor ateliere ce le vor testa imaginația și îi vor învăța să aducă povești la viață.

Selecția de filme din cadrul Minimest va cuprinde și o serie de scurtmetraje japoneze pentru copii semnate de Kōji Yamamura.


 

Cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est are loc în perioada 2-11 octombrie 2015 la Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco şi la Re:Animation Hub. Accesul la toate prezentările și proiecțiile de la Re:Animation Hub, precum și la prezentările Pixar/LAIKA este liber. Biletul care oferă acces la proiecțiile Inside Out și “20 de ani de Toy Story” este în valoare de 13 lei.

 

Comentarii

ȚI-A PLĂCUT ARTICOLUL?