Black Sea Dance Camp – “Untold-ul dansatorilor”

Îl cheamă Silviu Oeru. Toată lumea îi spune însă Cyutz. Când l-am cunoscut ăsta a fost un topic fierbinte. Participam la un spectacol organizat pentru copii: el dansa, eu prezentam. Am vrut să îl introduc pe scenă drept Silviu. Numele îmi era familiar și îl reținusem ușor. Mi-a spus clar că el este Cyutz.

cyutz2

El e. Nu Silviu. Ci Cyutz.

Acum, după vreo 20 și ceva de spectacole făcute împreună, am ajuns să înțeleg ceva despre Cyutz: e încăpățânat și nu acceptă compromisuri. Probabil că aceste trăsături l-au ajutat să organizeze cea mai tare tabăra de dans din Sud-Estul Europei. Se întâmplă de 3 ani de zile, în România. Prima ediție a avut loc în Eforie, apoi evenimentul a fost mutat în Năvodari, orașul mângâiat de soare, cum este descrisă urbea în broșurile de promovare pe care le-a editat primăria.

11949376_942551685803948_8544485851327429342_n

Promovare pentru Black Sea Dance Camp, 2015

Mângâiat sau nu de soare, Năvodari este vizitat an de an de unii dintre cei mai tari coregrafi și dansatori din lume. Oamenii ăștia nu vin ca să stea tolăniți pe plajă și nici ca să viziteze fântâna cu lei, de care e atât de mândru primarul. Străbat mii de kilometru ca să participe la Black Sea Dance Camp, Untoldu’ dansatorilor. Asocierea cu cel mai mare festival de muzică, organizat în România, îi aparține lui Cyutz. Și în ciuda faptului că la Untold au fost 100 de mii de persoane, iar în tabără se strâng câteva sute, asocierea asta nu e o exagerare. Pentru dansatorii din România, Black Sea Dance Camp este singurul eveniment unde se pot întâlni cu elita dansului underground și comercial. Coregrafi și dansatori din toate colțurile lumii, care strâng mii de vizualizări pe canalele lor de Youtube, postând un clip cu o nouă coregrafie sau un nou moment de freestyle.

bsdc

Marty Kudelka, coregraful lui Justin Timberlake la Black Sea Dance Camp

Prima întrebare atunci când m-am întâlnit cu Cyutz la Revolution Dance Studio,  sala de dans pe care el a înființat-o, a fost: “Cum îi faci pe oamenii ăștia să vină în România?” Îmi imaginam că pe lângă onorariile piperate și costurile suplimentare, care includ transportul, cazarea și masa dansatorilor sau coregrafilor, Cyutz mai trebuie să gestioneze și o grămadă de alte provocări. Lucru pe care mi l-a confirmat. Schimbarea biletelor de avion în ultimul moment, găsirea celor mai bune locuri de cazare, sincronizarea programelor celor care predau (unii dintre ei nu acceptă să stea în România mai mult de 2-3 zile, deși tabăra durează o săptămână) și vremea (!!!) sunt câteva dintre provocările organizării unui eveniment de genul ăsta. Ca să îți faci o idee despre ce efort presupune planificarea taberei, trebuie să îți spun că Cyutz s-a apucat de organizarea ediției 2016, deși campul de abia s-a încheiat (24 august a fost ultima zi).

11216571_945405982185185_2413944786254130455_n

Duc Anh Tran (Ungaria) unul dintre „profii” campului 2015

Printre cei care au predat de-a lungul timpului la Black Sea Dance Camp se numără Buddha Stretch (fostul coregraf al lui Michael Jackson și o legendă a hip-hopului), Henry Link (fost dansator a lui Michael Jackson), Marty Kudelka (coregraful lui Justin Timberlake) și Lyle Beniga (dansatorul lui Justin Timberlake), Hong 10, dublu campion mondial RedBull BC One.

212088-korean-breakdancer-crowned-best-b-boy

Hong 10, dublu campion la concursul de Bboying, RedBull BC One

Pe fiecare dintre ei, Cyutz i-a adus personal în tabără. De altfel, el este singurul care se ocupă de contractare și de tot ce înseamnă logistica. Pe viitorii profesori i-a cunoscut din aproape în aproape, prin intermediul altor coregrafi sau apelând la prieteni dansatori. Discuțiile pentru participarea fiecăruia le-a purtat personal și uneori acestea au durat luni de zile. Diferența de fus orar, distanțele geografice și uneori și cele culturale, sunt cele care fac ca negocierile să se întindă așa de mult.

11866466_935791373146646_7061500524496548858_n

Programul unei zile de camp

Ca și mine probabil că îți imaginezi că unii dintre oamenii ăștia sunt pe cât de celebri, pe atât de fițoși. Nu ești departe de realitate în cazul unora, care vin în România cu ceva reticență. Alții însă sunt încântați să cunoască o țară nouă și să își lărgească fan base-ul. Pentru ei, fanii cu adevărat contează, indiferent că sunt zece, 100 sau 1000. Plus că Black Sea Dance Camp este o noutate pentru toți.

bsdc3

Conceptul taberei e diferit față de cel pe care îl urmează evenimente similare, care se mai organizează în Europa. Spre exemplu, la Urban Dance Camp, în Germania, acolo unde Cyutz a fost în 2011, cursanții pot sta în camp și două luni de zile. Cursurile sunt răsfirate pe parcursul zilei și au loc într-o singură sală, fiind susținute de un singur profesor.

11988235_948388241886959_782243232238204730_n

Afisul cu programul Black Sea Dance Camp 2015

La Black Sea Dance Camp sunt 3 săli, 3 coregrafi, 3 cursuri pe zi. Timpul este foarte comprimat. Înveți mereu câte ceva, fie că se întâmplă în cadrul unuia dintre cele 3 cursuri zilnice sau socializând cu profii și ceilalți cursanți, seara, la party-uri.Totul se desfășoara pe repede înainte, iar rezultatele sunt vizibile pentru orice dansator participant.

“E ca și cum mergi la sală. Dacă nu iei nimic, trebuie să tragi de fiare luni de zile ca să se vadă ceva. Dacă pompezi pastile, te umfli imediat”, mi-a spus Cyutz, încercând să îmi explice cum o tabără de o săptămâna transformă un dansator amator, într-unul cu mega potențial de afirmare.

bdsc2

Anul acesta, la Black Sea Dance Camp au fost 22 de coregrafi, tabăra a avut doi MC și două momente noi (un battle show- duel între mai mulți dansatori, care se întrec între ei în mișcări, iar la final publicul îl alege pe cel mai bun) și un stand up comedy susținut de Adi Bobo. “Am încercat să fac un eveniment mai fun și mai diversificat”, mi-a spus Cyutz. Și cei care au participat susțin că a reușit.

jr

“Am avut ocazia să prezint unul dintre cele mai tari evenimente de dans din România, cele mai tari battle-uri, să strig numele celor mai buni. Toate serile au fost speciale. De pe urma taberei am niște amintiri super tari, m-am distrat enorm și am dobândit experiență ca dansator și MC. Abia aștept vara viitoare!”, mi-a spus Junior (Alex Stancu), unul dintre cei doi MC ai taberei.

11988529_946707568721693_1088564414286073780_n

Și pentru Maria Manea experiența a fost pozitivă. Pentru ea, Black Sea Dance Camp 2015 a fost prima tabără de dans la care a participat. Și-a dorit atât de tare să vină, încât a trecut peste refuzul mamei și a strâns singură banii pentru taxa de participare. Spune că și la anu’ o să facă la fel. Unul dintre cursurile care i-au plăcut este cel susținut de Kenzo Alvares, coregraf și DJ. La primul lui curs în camp, Alvares a dansat pe o piesă pe care el a făcut-o, o combinație trip între vocea surorii lui de 2 ani și sunete electronice, fragmentate.

Cum naiba a dansat pe așa ceva? M