Ce nu ştiam despre Lucian Blaga

Numele lui Lucian Blaga trimite către activitatea acestuia de filosof, poet, dramaturg, traducător, jurnalist, profesor universitar, academician și diplomat român. Dar câţi dintre noi îl ştim pe Lucian Blaga – colecţionarul?

Cu doar câteva zile înainte de Crăciun, pasionații de artă sunt invitați la o nouă licitație, organizată de Artmark. Licitația de iarnă, un eveniment aniversar pentru casa de licitaţii înfiinţată în 2008 care selectează, evaluează şi pune în circuitul pieţei de artă opere cu autenticitate garantată, va include o colecție Jules Pascini, dar și cinci perle ale celebrei Colecţii Lucian Blaga.

Prieten şi cunoscut al lumii artistice bucureştene, Lucian Blaga achiziţionează începând cu anii `30 lucrări importante ale viitorului maestru, Alexandru Ciucurencu. Nud în interior (evaluat la 6.000 – 9.000 euro), ce rezonează cu creația lui Pallady și a lui Matisse, şi Natură statică cu flori și fructe(9.000 – 16.000 euro) sunt două importante opere ce se vor licita pe 20 decembrie, la ora 19.00.

Portretul Mariei-Leopoldina de Austria (sora Mariei Louise Bonaparte),Scoala central europeana

Portretul Mariei Leopoldina de Austria, sora Mariei Louise Bonaparte, porțelan glazurat, pictat manual

Despre Lucian Blaga – colecționarul

Din 1926, Lucian Blaga îşi începe cariera diplomatică, etapă în care interesul său de colecţionar se deschide spre marile opere de artă europeană. Selecţia Artmark, pentru Licitaţia aniversară de marţi, vizează trei capodopere.

Prevestind parcă destinul dramatic spre care a fost împins de Securitate, Blaga colecţionează în acei ani o semnificativă lucrare de Frans Francken II, Drumul Crucii (ulei pe cupru, cca. 1610-1615, 8.000 – 12.000 euro). În 1935, intră în colecţia sa opera Madona cu pruncul (ulei pe lemn, cca. 1470, Maestrugerman, sf. sec. XVI,800 – 1.200 euro) şi Portretul Mariei-Leopoldina de Austria (porțelan glazurat pictat manual, cca. 1817, Școală Central Europeană, 600 – 900 euro), în care este reprezentată Maria Leopoldina de Austria, sora soției lui Napoleon Bonaparte.

via Artmark

Colecţia Blaga este însoţită de alte importante opere clasate deja în patrimoniul cultural, stârnind interesul publicului pentru evenimentul de marţi, 20 decembrie, ora 19.00, JW Marriott Bucharest Grand Hotel.

Drumul Crucii,Frans Francken II

Drumul Crucii

Despre Artmark

În cei șase ani de existenţă, Artmark a organizat peste 145 de licitaţii de artă, care au pus în vânzare aprox. 20 de mii de opere de artă şi obiecte de colecţie. Vânzările publice (prin licitaţii de artă) ale Artmark au crescut, conform datelor publicate de casa de licitații cu peste 1 milion de euro din 2011 în 2012. 

Artmark susține în paralel activitatea Centrului Cultural ArtSociety, care organizează expoziţii de artă de anvergură naţională dar are și alte inițiative culturale, precum cea a Institutului de Management al Artei, care organizează sesiuni de cursuri intensive axate pe managementul artei și istoria artei românești.

 

 

 

Comentarii

ȚI-A PLĂCUT ARTICOLUL?