Clarks Cider – cidrul artizanal produs la noi în țară

Lerești este una dintre localitățile de munte, din România. Aici sunt produse mere, soiuri neaoșe, excelente pentru plăcinte, rulade, gemuri, dar absolut geniale pentru producția de cidru.


Aici, la Lerești, un scoțian, alături de soția sa, o româncă, au pus bazele unei cidrării Made in Ro. Clarks Cider, primul cidru românesc autentic, vine cu o istorie personală plină de pasiune. Un cidru făcut doar din mere românești, selectate de Alan, apoi sortate, spălate, măcinate și fermentate la Cidrăria din Lerești.

Începutul pentru cidrul Clarks a fost anevoios, cu o cerere de finanțare europeană ratată și niște întârzieri în emiterea documentelor necesare pentru comercializarea băuturii. Abia în 2015, cidrul a apărut oficial pe piața românească, iar de atunci l-am întîlnit în cele mai cool puburi și cluburi, dar și la evenimentele culinare ale verii (Bucharest Craft Beer Festival fiind unul dintre ele).

Astăzi pe umblat.ro are cuvântul Alan Clarks, fondatorul cidrăriei Clarks și omul care a pornit dintr-o pasiune, o afacere cu cidru artizanal.

Când a început povestea cidrului Clarks?

Alan Clark: Din 2003 făceam cidru de mere natural în livada proprie la Lerești, judetulArges. Produceam în cantități mici, pentru mine și pentru prieteni. Cidrul făcut acasă a fost foarte apreciat – și de cunoscători de cidru, și de români care au descoperit cidrul pentru prima dată. Prietenii mei m-au încurajat să încep producția cidrului ca business.  Încet, încet m-au convins, și am început să facem cidru cu același principii și cu același scop, dar la o scară mult mai mare.

Pentru mine, producția de cidru e de fapt o tradiție familială. Tatăl meu își producea propriul cidru, pentru consumul gospodăresc, iar socrul meu și tatăl socrului meu produceau și ei cidrul lor, din merele obținute în livada din Lerești. După multe discuții, am decis să folosim numele nostru de familie pentru cidrul nostru, pentru că arată mândria pe care o simțim că facem asta, dar și faptul că am vrea ca aceasta să fie o afacere de familie.


 

Cidrul (cel adevărat, făcut numai din mere stoarse) este una dintre băuturile pe care românii au început să le descopere mai timid. Vinul din mere, așa cum mai este numit, poate fi o băutură dulce ori demidulce, pe care e musai să o bei rece, ca să îi simți cu adevărat aroma.


c5

Scoțianul Alan, recomandând unui român, cidrul pe care îl produce la Lerești

Care este echipa care muncește pentru producția cidrului?

Alan Clark: Familia soției mele este din Lerești, Argeș. Casa părintească se află acolo și tot acolo am legat prietenii trainice cu localnicii. Acesta a fost un aspect important pentru dezvoltarea producției. Mihail și Magda Corbu sunt responsabili de producția și îmbutelierea cidrului. Sunt prieteni vechi ai familiei soției. În plus, un grup de localnici ajută la procesarea merelor și la îmbuteliere, lucruri care sunt considerate activități sezoniere. Când producem cidrul (nr: cidrul Clarks este produs o singură dată pe an) și linia de producție este deschisă, mai angajăm 5 localnici, cu contracte temporare. La fel se întâmplă și când dăm startul îmbutelierii. De tot ce înseamnă administrare și organizarea activității se ocupă Maria Valiuc, iar eu mă ocup de promovare și vânzare.


Aproape toate băuturile cu etichetă de cidru, disponibile în România conțin o proporție mult mai mică de suc de mere. Pe etichetele unora scrie că au mai puțin de jumătate suc de mere, în timp ce altele au chiar sub 25 la sută.


clarks

 

Cum se produce cidrul Clarks?

Alan Clark: Respectăm rețeta tradițională, cât mai naturală, iar asta face că avem un produs total diferit de ceea ce se comercializează în România sub numele de cidru.

Batem țara în căutarea celor mai bune mere, a soiurilor care se pot combina, oferind gustul pe care ni-l dorim de la cidrul nostru. Folosim doar mere românești, sortate pentru a îndepărta frunzele, pământul ori alte impurități. Mai întâi merele sunt spălate cu apă rece. Apoi, fructele curate sunt presate pentru a obține mustul de mere.

Gustul sucului proaspăt de mere e incredibil! Apoi sucul acesta este pompat direct în cisterne , trecând printr-un filtru înainte, pentru a îndepărta eventualele bucăți de fruct rămase. Este adăugată apoi drojdie pentru fermentare, iar cât durează procesul de fermentare apă rece este folosită pentru a păstra temperatura dorită. Întregul proces durează cam patru săptămâni, timp în care fructoza din mere se transformă în alcool. După ce fermentația s-a încheiat, cidrul este lăsat să se „odihnească” câteva săptămâni, apoi este mutat într-o altă cisternă și este eliminată drojdia.

Urmează câteva luni, timp în care cidrul se „maturizează”, apoi este filtrat, iar până în primăvară e delicios și gata să fie îmbuteliat. În timpul îmbutelierii, adăugăm cidrului un pic de suc de mere, pentru a-l face mai dulce, iar apoi băutura este pasteurizată. Pentru cidrul fruity (vișine, mure etc) preparăm un concentrat din fructele produse local și îl adăugăm în timpul îmbutelierii cidrului.


Cidrul demisec este un pic mai dulce, iar mai mult decat el – cel demidulce. Toate sunt făcute 100% din suc pur de mere care fermentează până oferă un conținut de alcool între 7.0 si 8.0%. Dulceața reziduală variabilă provine de la sucul nefermentat. Pentru a reduce alcoolul la 5% sau mai mult, cum fac multe “cidruri”, ar trebui să adăugăm apă, iar asta ar tulbura aroma.


Mere folosite pentru cidru

Ce gust are cidrul Clarks?

Alan Clark: Cidrul nostru are o aromă unică, evidențiindu-se pe piața din România. E răcoritor, efervescent, cu un gust de mere verzi. Nu adăugăm zahăr, coloranți sau arome artificiale. Culoarea sau gustul cidrului Clarks sunt exclusiv dictate de natură și de măiestria noastră în prepararea băuturii.

Aproape toate băuturile cu etichetă de cidru, disponibile în România conțin o proporție mult mai mică de suc de mere. Pe etichetele unora scrie că au mai puțin de jumătate suc de mere, în timp ce altele au chiar sub 25 la sută. Cele mai multe produse denumite cidru și vândute în România conțin coloranți, arome și cantități foarte mari de zahăr. Toate aceste lucruri fac ca cidrul Clarks să aibă un gust total diferit de celelalte băuturi denumite tot cidru. Cidrul Clarks are gust și arome naturale, în timp ce alte băuturi au un gust artificial și foarte dulce.

c2

 

La ce evenimente putem consuma cidru și când e momentul cel mai bun să îl bem: înainte de masă, după?

Alan Clark: Cidrul nostru poate fi consumat oriunde: la o cină, alături de mâncare aleasă ori la o întâlnire cu prietenii, pe plajă sau la terasă, la mare. Pentru mâncare recomandăm cidrul de mere sec sau demisec, care se potrivește perfect cu salate, pește, pui, porc, brânză de capră, risotto și paste. Cidrul demidulce merge foarte bine cu deserturi.

Vara aceasta, cidrul Clarks a fost prezent la o multitudine de evenimente, incluzînd aici Imagine Festival, Kaufland – Târg de produse tradiționale, Festival Celtic Transilvania, Bucharest Craft Beer Festival, Lerești Festival de Film Românesc.  Pe pagina noastră de Facebook anunțăm mereu evenimentele unde suntem prezenți, dar și lista cu locurile unde se vinde cidrul nostru.

 

Comentarii

ȚI-A PLĂCUT ARTICOLUL?