Dansul contemporan își alege premianții

Centrul Național al Dansului premiază figurile emblematice ale anului 2016, din cadrul comunității de dans contemporan. Evenimentul, ajuns la ediția cu numărul trei, este programat pentru data de 10 decembrie și vine la o lună, după ce CNDB a organizat ediția pilot a Bienalei Regionale de Coregrafie, incluzând spectacole şi performanceuri din 6 ţări.

***

#PremiileCNDB2016 vor fi acordate în urma nominalizărilor făcute de board-ul artistic al instituției și de premianții din anii precedenți (2014, 2015).

La Premiile CNDB 2016 veți vedea rezultatul donației creative din partea comunității de dans contemporan din România, cu tema sala Omnia. Desigur, îi veți cunoaște și pe laureații de anul acesta. Nominalizările sunt diverse și mult mai numeroase decât în anii trecuți, pe măsură ce reușim să construim cărămidă cu cărămidă un eveniment, o comunitate și o instituție.

Vava Ștefănescu, managerul CNDB 

Afis PremiileCNDB2016

Nominalizații din 2016 sunt, într-o ordine aleatorie: Raluca Ianegic, Gigi Căciuleanu, Răzvan Mazilu, Arcadie Rusu, Mircea Ghinea, Maria Baroncea, Andreea Novac, Valentina de Piante, Paul Dunca, Ștefania Ferchedău, Miki Braniște, grupul Contemp, Mihaela Michailov, Simona Deaconescu, Gabriela Tudor, emisiunea radio „Vorba de cultură”, emisiunea radio „Dimineața crossover”, Andreea David, Infinite Dance Festival (Oradea), Florin Flueraș și Brynjar Åbel Bandlienși Brynjar Åbel Bandlien și Rui Catalão.

În procesul de nominalizare pentru premii au mai fost propuse și alte personalități, precum Iulia Popovici, Vava Ștefănescu sau Carmen Coțofană, care în 2016 se situează, din păcate, într-o poziție de conflict de interese, fiind angajate ale Ministerului Culturii, respectiv Centrului Național al Dansului București. Nominalizările lor vor fi păstrate pentru prima ediție la care vor deveni eligibile.

Ca și în anii trecuți, diplomele oferite de CNDB sunt desenate de Dan Perjovschi, iar trofeele vor avea forma unor cărămizi gravate și decorate cu foiță de aur. Gala de premiere se va desfășura în sala Stere Popescu (Bdul Mărășești 80-82). 

dan_perjovschi1

Dan Perjovschi: desenator, ilustrator, jurnalist. Lucrările sale reprezintă o combinație între desene animate, artă brută și grafitti. 

Anul care se încheie a fost greu, frumos și a trecut repede la CNDB. În sfârșit sărbătorim intrarea dansului pe ușa din față a culturii românești, odată cu decizia de a primi ca sediu sala Omnia. CNDB a fost <ocupat>, apoi <închiriat> și acum devine <de instalat>. Ne mutăm în curând înapoi în centru. Reușitele noastre au fost răsplătite cu un buget care a permis reluarea selecției de proiecte și mărirea numărului de angajați. Și pe viitor avem planuri mari, dorim să cucerim noi frontiere prin deschiderea unor filiale în importante orașe din România – Iași, Cluj, Timișoara – și prin începerea activității unei edituri proprii.

Vava Ștefănescu, managerul CNDB

Centrul Naţional al Dansului Bucureşti (CNDB) este singura instituţie publică ce susţine şi promovează programe şi proiecte care contribuie la dezvoltarea culturii coregrafice. CNDB încurajează cercetarea, experimentul şi inovaţia în arta contemporană. Premiile pe care centrul le va acorda pe 10 decembrie recunosc valoarea dar nu o ierarhizează, după cum declară organizatorii evenimentului.

Laureații din 2014 sunt Ioan Tugearu, Silvia Ghiață, Alexandra Pirici și Manuel Pelmuș, Mihai Mihalcea, Cosmin Manolescu, Mihaela Alexandra Dancs, iar cei din din 2015 sunt LianaTugearu, Mădălina Dan, Miriam Răducanu, Eduard Gabia, Florin Fieroiu.

 

Comentarii

ȚI-A PLĂCUT ARTICOLUL?