Cum ajungi voluntar la Untold

Untold Festival este unul dintre evenimentele hot ale verii 2016. De când au fost anunțați regii, ce vor urca pe scena de la Cluj Arena între 4 și 7 august, jur (pe roșu chiar) că aud numai discuții despre cine pe cine știe, cine ar putea vorbi cu cine …ca să facă rost de abonamente la Untold. Ei bine, da, există o variantă să mergi moca la eveniment, dar asta presupune totuși ceva din partea ta: muncă de voluntariat. Mii de tineri fac  treaba asta, pentru toate festivalurile sau evenimentele mari, ce au loc oriunde în lume.

Cum ajungi însă tu voluntar la Untold? Primul pas ar fi să citești până la final. Echipa Umblat.ro a descusut-o pe Andreea Lupu, Coordonatorul Voluntarilor pentru festivalul Untold. Andreea s-a ocupat de furnicile de la Untold și anul trecut și ne-a povestit cum sunt aleși cei care fac munca de voluntariat la festival și ce sarcini trebuie să îndeplinească fiecare voluntar. Ce ai de câștigat? Păi, pe lângă şansa de a face parte din echipa UNTOLD Festival şi de a acumula experienţă în organizarea unui eveniment internaţional de amploare, voluntarii au și acces gratuit în toate zonele festivalului, precum şi în zona de camping.

Trailerul pentru Untold 2016. Organizatorii se așteaptă la peste 1000 de cereri de voluntariat la festival.

La prima ediție a festivalului am avut în departamentele de voluntari peste 1200 de persoane cu vârste cuprinse între 16 și 30 de ani. Pentru ediția 2016 preconizăm un necesar ușor mai mare, 1200 – 1400 de voluntari, deși ne așteptăm la aplicații mai multe.

Andreea Lupu, Coordonatorul Voluntarilor pentru festivalul Untold.

Ce presupune munca de voluntariat la un festival?

În primul rând, să simți că faci parte din reușita lui, că ajuți la realizarea lui cu succes. Pe lângă asta, evident, a fi voluntar implică punctual mai multe aspecte, un voluntar trebuie să fie pasionat și dedicat, proactiv, să lucreze bine în echipa și să aibă social skills.

Câți voluntari vor fi anul acesta la Untold și ce cade în sarcina lor?

La prima ediție a festivalului am avut în departamentele de voluntari peste 1200 de persoane cu vârste cuprinse între 16 și 30 de ani. Pentru ediția 2016 preconizăm un necesar ușor mai mare, 1200 – 1400 de voluntari, deși ne așteptăm la aplicații mai multe, decât anul trecut și cu mult peste necesarul nostru. Voluntarii vor fi repartizați pe departamente în funcție de abilitățile lor și nevoile noastre. Concret departamentele ar fi următoarele: Acces, Logistică, Comunicare, Info Points&Direcționare, Guest ș.am.d. Printre sarcinile lor se numără punctual: realizarea accesului participanților la festival, ghidarea și informarea participanților, aprovizionarea departamentelor de management și voluntari cu necesarul zilnic, ajutor la realizarea decorului și a signalisticii festivalului, repartizarea voluntarilor pe departamente, organizarea și repartizarea participanților în locurile de cazare proprii, etc.

Am ținut cont de mai multe aspecte în procesul de selecție, primul și cel mai important criteriu fiind dorința de a contribui la realizarea evenimentului. Ne-am dorit să oferim șansa cât mai multor voluntari să facă parte din povestea UNTOLD.

Andreea Lupu, Coordonatorul Voluntarilor pentru festivalul Untold.

12512356_494609797407881_8304309510199023338_n

Unul dintre regii Untold, pe care i-ai putea cunoaște dacă ești ales voluntar la Untold

Cum ați ales anul trecut voluntarii pentru Untold?

Procesul de selecție și recrutare a voluntarilor a avut mai multe etape, aplicația online – completarea formularului, selecția și programarea interviurilor face to face sau online, pentru cei aflați în alte locuri decât Cluj, diverse teste practice și activități de lucru în echipă, selecția finală și repartizarea lor pe departamente. În aceste etape de selecție am ținut cont de mai multe aspecte, primul și cel mai important criteriu fiind dorința de a contribui la realizarea evenimentului. Ne-am dorit să oferim șansa cât mai multor voluntari să facă parte din povestea UNTOLD, astfel că am acceptat aplicații din toată țara și din străinătate.

Cel mai probabil începem și anul acesta prima etapă de recrutare prin completarea unui formular online. O pondere mare în decizia noastră va avea, ca anul trecut, dorința de a se implica în Untold.

Andreea Lupu, Coordonatorul Voluntarilor pentru festivalul Untold.

Ce dificultăți întâmpină coordonatorul acestei „armate” de oameni?

Coordonarea voluntarilor a presupus eforturi destul de mari din partea șefilor de departamente, fiind un volum mare și divers de voluntari ajuns la UNTOLD din toate colțurile țării. Faptul că toți au fost motivați, pasionați și dornici să se implice, a fost un plus enorm. Trebuie să recunoaștem că implicarea lor a fost pentru noi o lecție și o sursă alternativă de energie. După implementarea unui asemenea festival, ca UNTOLD, dificultățile apărute pe parcurs parcă nici n-au mai existat.

Ce trebuie să facă cineva care dorește să devină voluntar la Untold?

Încă n-am deschis call-ul pentru voluntari, însă va fi curând comunicat pe toate canalele noastre oficiale. Ca să vă faceți o idee, cel mai probabil începem și anul acesta prima etapă de recrutare prin completarea unui formular online. O pondere mare în decizia noastră va avea, ca anul trecut, dorința de a se implica în Untold, experiența dobândită până acum și abilitățile lor.

Confirmari-UNTOLD-2016

Un mic reminder cu cine vine la Untold 2016

Psst…acum dacă ai nevoie de un pont, umblă vorba că ar fi tare bine să urmărești și siteurile Brigada de Voluntari (cea mai mare asociaţie din România care asigură voluntari instruiţi pentru evenimente din diferite domenii şi susţine organizatorii în buna desfăşurare a acestora, conform siteului oficial) şi Academia de Voluntariat a Capitalei Europene a Tineretului 2015. Anul trecut, startul campaniei de recrutare pentr Untold s-a dat aici. #lasăvorbasăumble   

Comentarii

ȚI-A PLĂCUT ARTICOLUL?