Degustare de film și mâncare balcanică la Divan 7

 

Greu e să scrii despre Divan Film Festival dacă ai sărit peste masa de prânz. Divanul e permanent asociat în mintea mea cu mâncarea pregătită dibaci în ceaune, vita în sos cu salată de măcriș sau plăcintele cu praz și iaurt, mielul în aluat și rachiul din nuci verzi, despre care și acum citesc cu gâlci, în recenziile Cațavencilor, care au vizitat festivalul anul trecut. 

Dacă introul nu era suficient, apăi o spun și mai clar: se mănâncă bine la Divan, dar nu de asta (sau nu numai de asta) se strâng oamenii la Craiova și la Portul Cultural Cetate (județul Dolj).

Port_Cetate_08

Port Cultural Cetate, loc unde poți întâlni Îngerii – sculpturile monumentale de metal 

Bloggeri, jurnaliști și avizi degustători de filme și mâncăruri balcanice, vin la Divan din 2010 încoace pentru producțiile cinematografice pe care le pot urmări sub cerul înstelat, în spațiul dintre Calafat și Turnu Severin, pe locul unde a funcționat odinionară un port agricol de unde se exporta grâu și făină spre Budapesta și Viena și unde de-a lungul vremii au fost instalate mai multe tabere de artiști.

E adevărat însă: bucătăria e și ea o artă, căreia i se acordă atenția cuvenită la Divan.

Pe lângă filme, Divan Film Festival se distinge prin demonstraţiile de artă culinară susţinute de Mircea Dinescu şi invitaţii săi. Unul dintre invitații tradiționali ai festivalului este Mircea Groza, care face adevărate demonstraţii de virtuozitate gastronomică, arătându-ne cum se poate reconstitui bucătăria romană din preparate actuale, dar şi cea dacică. Anual, la Divan vin bucătari din țările balcanice – au trecut pe la Cetate bucătari din Bulgaria, Albania, Serbia și Turcia. 

via divanfilmfestival.ro

Imagini de la edițiile anterioare ale Divanului

Cum să nu strângi degrabă bagajele și să vrei să te muți acuș la Divan? Mai avem puțintel de așteptat însă, pentru că ediția cu numărul 7 a festivalului se deschide anul acesta în august. 

Divanul Degustătorilor de Film și Artă Culinară, eveniment dedicat filmului și bucătăriei din Balcani, va avea loc anul acesta în perioada 20 – 28 august la Craiova și în Portul Cultural Cetate din județul Dolj. La Craiova, proiecțiile vor avea loc în aer liber, în Centrul Vechi, sâmbătă și duminică, 20 -21 august, după care festivalul se va desfășura, în continuare, pe malul Dunării, în pitorescul Port Cultural Cetate. Ca înfiecare an, vor avea loc și concerte și demonstrații culinare. Pe timpul desfăşurării festivalului camparea pe teritoriul portului este gratuită și se va face în limita locurilor disponibile. Înscrierile se pot face pe pagina de Facebook a festivalului.

via comunicatul de presă

divan2

Întâlnirea gastro-cinematografică de anul acesta aduce în fața degustătorilor de filme peste 30 de “Povești urbane din Balcani, lungmetraje, scurtmetraje și documentare – și un simpozion.

Agatha Christie și Graham Greene au fost fascinați de peisajul și fauna umană ce popula Orient Express-ul în drumul spre Paris de la Istanbul prin București și Belgrad. În ultimii ani, creațiile lui Theo Angelopoulos și Nuri Bilge Ceylan au oferit imagini ale Greciei sau ale Istanbulului diferite de cele turistice. La fel și filmele Noului Val Românesc, care au dezvăluit un București nefardat. Există așadar și un peisaj citadin balcanic, mai mult sau mai puțin pitoresc, încărcat de tensiune și personalitate.

Marian Țuțui, directorul artistic al Divan Film Festival.

Printre filmele care vor ilustra tema din acest an se numără două comedii spumoase, câștigătoare a mai multor premii, dar și adevărate succese de box-office la vremea lansării lor: Bal-Can-Can (2005, regia DarkoMitrevski) și Parada (2011, regia SrdjanDragojević).

divan 2015 (1)

Fotografie din timpul proiecțiilor din anii precedenți, de la Divan

Bal-Can-Can, o comedie neagră plină de aventuri și suspans, ne poartă într-o călătorie prin lumea interlopă din Balcani, de-a lungul căreia un dezertor din armata macedoneană împreună cu fratele lui de sânge caută o bunică moartă, înfășurată într-o carpetă furată. Filmul a câștigat două premii la festivalurile de film de la Moscova (Rusia) și Motovun (Croația).

După ce a urmărit o înregistrare plină de violență a paradei gay eșuate din Belgrad, în 2001, regizorul sârb SrdjanDragojević a hotărât că trebuie să atace acest subiect. Parada a fost filmat de abia în 2010 și abordează problema homofobiei balcanice într-o cheie comică: niște veterani de război din regiune ajung să asigure securitatea unei parade gay din capitala Serbiei.

Parada a adus în cinematografe peste 500 de mii de oameni și a obținut trei premii la Festivalul de Film de la Berlin, în 2012, printre care și Premiul Publicului.

Divanul Film Festival este un eveniment anual, organizat de Fundaţia pentru Poezie „Mircea Dinescu” în colaborare cu Primăria Municipiului Craiova și Consiliul Județean Dolj, cu sprijinul CNC şi ICR.

Comentarii

ȚI-A PLĂCUT ARTICOLUL?