„Dincolo de calea ferată” are dor de ducă

Cu o coloană sonoră vivantă (Kottarashky, doamnelor şi domnilor, Google it!), pelicula mioritică „Dincolo de calea ferată” e povestea unei ea şi unui el care nu mai sunt un cuplu de ceva vreme: numele lor nu prea contează (privitorul îl află târziu în poveste), iar povestea lor e perenă (el a plecat la muncă în Italia, ea a rămas acasă cu cel mic, se văd din an în Paşti).

Alexandru Potocean („Nunta mută”, „The Way Back”) este Radu. Lucrează pe coasta Italiei, într-un local, trăieşte înconjurat de lebede, vase de croazieră şi turişti relaxaţi. N-a mai fost acasă de ceva vreme şi acum stoarce, la început de sezon turistic, 7 zile de concediu de la şefă. Dacă nu se întoarce la timp, îşi pierde postul. Radu îşi face bagajele, ia autocarul şi ajunge acasă, la Bucureşti.

Ada Condeescu („Eu când vreau să fluier, fluier”, „Loverboy”) este Monica. Pentru ea, „acasă” e o coşmelie netencuită construită la mama naibii, la margine de oraş, dincolo de calea ferată, zguduită periodic de trecerea trenurilor şi refrenul „te-duc-te-aduc” al acestora. Fata îl aşteaptă la autogară cu tot cu Luca, puştiul lor. Iubirea lor nu mai e ce-a fost şi Monica fuge: după o cafea, după o îngheţată, la o nuntă de cartier, cât mai departe de Radu în principiu, pentru a amâna cât mai mult revelaţia pe care i-o trânteşte molcom la masă, printre cadourile aduse de bărbat din Italia.

Ce urmează e o desfăşurare de forţe cât se poate de aborigenă: manele, ţigani, sărăcie, olecuţică de bătaie, un furat de mireasă tradiţional, un Colombo, un Radu Vâlcan, un naş cu chef de harţă… d’ale carnavalului. Concluzia e că regizorul şi scenaristul Cătălin Mitulescu – care a mai semnat „Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii” (2006), „Eu când vreau să fluier, fluier” (2010) şi „Loverboy” (2011) – a narat aici o poveste arhicunoscută, care putea fi la fel de bine un scurtmetraj. Şi al cărei final pune lemne pe foc şi te trimite aparent într-o direcţie, apoi se hotărăşte asupra alteia.

Dacă toate cele de mai sus sună interesant, e musai să ştiţi că pelicula intră în cinematografe din 22 aprilie.

Comentarii

ȚI-A PLĂCUT ARTICOLUL?