Editura Litera ne aduce o laureată Nobel!

Finalul lunii martie vine cu două veşti excelente la Editura Litera: a apărut în librării volumul 2 din „Lupta mea” (parte a seriei de 6 cărţi autobiografice fenomen, semnate Karl Ove Knausgård („Cartea a doua – Un bărbat îndrăgostit”) și în același timp, Svetlana Aleksievici, laureata Premiului Nobel pentru Literatură 2015, s-a alăturat portofoliului colecției Clasici Contemporani Litera (cu volumul „Războiul nu are chip de femeie”).

Dacă nu ai auzit de seria autobiografică „Lupta mea”/„Min kamp” (2009-2011), fă bine şi cumpără volumul 1 („Cartea întâi – Moartea unui tată”), apărut la Editura Litera în luna septembrie! Noul fenomen literar scandinav e „vina” norvegianului Karl Ove Knausgård (47 de ani), care a provocat valuri imense în întreaga lume, după ce a scris sincer, fără artificii, schimbând foarte puţine nume, despre viaţa lui reală: relaţia dură cu tatăl lui, soţia lui bipolară, cei patru copii ai lor, familie şi prieteni, banalităţile şi umilinţele fiecărei zile.

fb 960x960 citat 1

Apariția volumului întâi (care te trimite în copilăria afectată de relaţia tensionată cu tatăl lui şi în prezentul în care îl pierde pe acesta) a provocat o ruptură în familia Knausgård, dar scriitorul a continuat să aştearnă pe hârtie tot ce i s-a întâmplat/i se întâmplă şi, după 20 de pagini pe zi, a produs „Lupta mea”: 3.600 de pagini descrise de critici drept „jurnalul altcuiva, în care îţi descoperi propriile secrete”. Volumele au fost traduse în 22 de limbi şi vândute ca pâinea caldă în Norvegia natală (s-au vândut 500.000 de copii, deci o carte la fiecare 9 adulţi şi unii directori au instituit „ziua fără Knausgård”, în care angajaţilor le este interzis să vorbească despre „Lupta mea” la locul de muncă). Îţi garantăm şi noi că, dacă începi primul volum, nu te mai poţi opri din citit!

A doua carte, „Un bărbat îndrăgostit”, se concentrează pe iubire: Knausgård divorţează, apoi devine tată şi nu mai are timp pentru scris, ocupându-se de copii, certându-se cu vecinii şi cu a doua lui soţie. Romanul (nominalizat la Independent Foreign Fiction Prize 2014) e tradus din norvegiană de Simina Răchițeanu.

102512983710480.rxEMrkavR6rRU1zSkBdl_height640

Veștile bune de la Editura Litera continuă! Un volum semnat Svetlana Aleksievici (67 de ani): „Războiul nu are chip de femeie”/„U voinî ne jenskoe lițo” (1985), roman vândut în peste 2 milioane de exemplare în întreaga lume, este disponibil de acum românilor. Volumul cuprinde mărturiile femeilor sovietice care au luptat în Al Doilea Război Mondial, colectate de scriitoare timp de 7 ani. Abandonând tăcerea în care şi-au găsit refugiul, aceste femei îndrăznesc, în sfârşit, să prezinte războiul aşa cum l-au trăit şi dezvăluie grozăvia atrocităţilor comise împotriva civililor şi crunta realitate a miilor de femei sovietice trimise pe front împotriva inamicului nazist.

În colecția Clasici Contemporani urmează să apară, de aceeași autoare: „Ultimii martori” („Poslednie svideteli”, 1985, amintiri ale adulților care în vremea celui de-Al Doilea Război Mondial erau copii) şi „Soldații de zinc” („Ținkovîe malciki”, 1989, despre experiențele soldaților sovietici în războiul din Afghanistan).

Ambele volume (Knausgård şi Aleksievici) pot fi găsite în rețeaua Bookstop Litera, în toate librăriile din București și din țară, dar și online (pe litera.ro și elefant.ro), atât în ediție tipărită, cât și digitală. Bună citire!

Comentarii

ȚI-A PLĂCUT ARTICOLUL?