Frații Burgess de Elizabeth Strout

Editura Litera aduce scriitori contemporani laureaţi sau nominalizaţi ai premiilor literare, care le prefigurează statutul de „clasici”. Ficţiunile cele mai noi, cele mai vândute, cele mai iubite din zilele noastre – cărţi pe care abia aştepţi să le citeşti, îți sunt recomandate de către Umblat.ro, alături de Editura Litera, în cadrul campaniei #siumblat #sicitit

~~~

Premiul Pulitzer la 53 de ani

Elizabeth Strout este o autoare americană, laureată a premiului Pulitzer, distincție pe care a primit-o după ce a împlinit vârsta de 53 de ani.

Cărțile semnate de Strout au fost lăudate pentru forța narativă și atenția acordată de autoare construcției personajelor sale. Cu toate acestea, succesul a venit pentru autoare târziu, după 15 ani în care Strout a încercat să obțina atenția unei edituri, care să îi publice scrierile.

Strout alege subiecte aparent banale, care ascund în miezul lor observații pătrunzătoare despre viață, căsnicie, dragoste și relațiile dintre oameni. Autoarea nu vorbește explicit despre anumite lucruri, lăsându-și cititorii să intuiască ceea ce se întâmplă; iar poveștile sale sunt istorii de viață.

sursa

My name is Lucy Barton, unul dintre volumele semnate de Strout, se afla, la o lună de la publicare, pe lista de bestsellers din New York Times. Cartea, ca și restul semnate de autoare, descrie imperfecțiunea umană, urmărind îndeaproape relația fragilă dintre o mamă și fiica sa. Volumul a fost nominalizat pentru mai multe premii și transformat chiar într-un film în 2001.

Nu sunt interesată să împart lumea în rău sau bine, spunea Strout într-un interviu, acordat în februarie 2016, publicației The Guardian. De altfel, criticii notau că mare parte din puterea narativă a lui Elizabeth Strout vine din rezistența sa la sentimentalism și melodramă. Noul său volum, Frații Burges, este reprezentarea stilului care i-a adus notorietate americancei.

Istoria unei relații disfuncționale

Frații Burgess spune povestea lui Jim și a lui Bob, doi avocați, aflați însă pe culmi diferite ale succesului. Urmăriţi de amintirea accidentului bizar în care tatăl lor a fost ucis pe când erau copii, Jim şi Bob Burgess pleacă din oraşul natal, Shirley Falls, pentru a se stabili la New York.

Jim, avocat de succes, şi-a desconsiderat toată viaţa fratele, iar Bob, avocat din oficiu, care îl idolatrizează pe Jim, a acceptat întotdeauna situaţia. Însă raporturile dintre ei sunt răsturnate atunci când sora lor, Susan, îi cheamă de urgenţă acasă. Fiul lui Susan, autorul unui gest ofensator la adresa comunităţii musulmane din oraş, are mare nevoie de ajutor.

Fraţii Burgess se întorc aşadar, în locurile copilăriei lor, unde tensiunile de mult înăbuşite, care au modelat relaţia dintre ei, încep să iasă la suprafaţă în mod neaşteptat, schimbându-le destinul.

Cu adevărat excepţional în cazul lui Strout este echilibrul pe care îl atinge între virtuozitatea narativă şi profunzimea emoţională, scria Chicago Tribune.

Cartea semnată de Elizabeth Strout este inclusă în seria Clasici contemporani Litera. Fii cu ochii pe site, pentru că în curând vei putea câștiga unul dintre cele trei volume Frații Burgess, oferite de Umblat.ro și Editura Litera, la un nou concurs #siumblat #sicitit!

 

Comentarii

ȚI-A PLĂCUT ARTICOLUL?