Evenimentele verii 2015 – Clasamentul Umblat.ro (partea I)

S-a dus și vara asta. Parcă ieri citeam primele statusuri cu waiting for the summer, iar acum feedul mi-e plin de somnoroșii ce așteaptă să îi trezească și pe ei cineva după ce o trece Septembrie. E momentul cel mai bun să tragem linie.

Umblat.ro îți prezintă topul care reunește cele mai cool eventuri ale verii 2015. Clasamentul nostru ține cont de originalitatea evenimentului, notorietatea celor care au performat, numărul de umblăt.ori care au participat, cât de bine a fost organizat totul, cât a costat intrarea, ce s-a întâmplat pe scenă, dar și pe lângă ea și bineînțeles de bombardamentul la care am fost supuși pe Facebook, Twitter, Insta si restu’ (adică expunerea eventului). Să începem așadar de la coadă la cap:

LOCUL 10 – SUNWAVES

CÂND A FOST: 14-16 August 2015
ORIGINALITATE: Scene pe plajă, sub cerul liber.Muzică până în zori. Răsărit, after party, rinse and repeat. Timp de trei zile.
NOTORIETATEA ARTIȘTILOR: mare.
CÂȚI UMBLĂT.ORI AU FOST: vreo 20 de mii (cifra nu este însă confirmată oficial)
CÂT A FOST BILETUL: între 40 și 120 lei
EXPUNERE:  lejer, ca un fel de mix la after party

Festivalul ăsta se întâmplă de 17 ediții. 18 cu cea din vara 2015. E mai limpede ca un pahar cu apă că organizatorii chiar au habar ce fac. Și din ce umblă vorba, anul acesta s-au întrecut pe sine, punând la cale o super ediție Sunwaves. Pe lângă mixurile celor mai buni Dji de la noi și din afară, am avut parte și de efecte vizuale wow. Și nu vorbim aici de furtuna de vineri, deși God is a DJ, trebuie să fie pentru că are cele mai tari mixuri de tunete și fulgere. Dintre cei care au urcat pe scenă îi amintim pe Richie Hawtin, Pan-Pot, Rhadoo, Ricardo, John Digweed, Guy J, Audiofly.

La ediția de vara asta aveai toate șansele să îți exersezi engleza sau să faci niscaiva gimnastică a mâinilor, pentru că pe plaja Kazeboo din Mamaia Sat (unde se ține Sunwaves) a fost plin de străini. Nu știu dacă la fel de petrecăreți ca românii, dar cu siguranță tot atât de însetați și de fani hardcore ai licorilor bahice.

11926429_922330107813015_6063318601711181210_o

 

Locul 9 – STREET DELIVERY

CÂND A FOST: 12-14 Iunie 2015
ORIGINALITATE: cât cuprinde!
NOTORIETATEA ARTIȘTILOR: Anul acesta la Street Delivery a ajuns inclusiv Moș Crăciun. Nu erau decât 30 de grade în ziua aia. Bine de tot, nu?
CÂȚI UMBLĂT.ORI AU FOST: cine mai știe și cine să îi poată număra?
CÂT A FOST BILETUL: say what? (liberă)
EXPUNERE:  x10 (de când și cu altercația dintre băiatul ghinionist și jandarmul cu exces de zel).

Nu e nici concert, nici festival, ci un eveniment manifest ce se întâmplă de ceva vreme. Street Delivery închide de zece ani străzile pentru mașini, redând accesul pietonilor în trei orașe mari și din ce în ce mai aglomerate: București, Timișoara și Iași. Carosabilul devine spațiu de promenadă. Liber la plimbare fără uitături obsesive stânga-drepta, cu frica în sân că acum te face afiș un vitezoman.

La Street Delivery caști gura la toată nebunia care se înșiră de-a lungul străzilor închise pentru mașini, mergi la șezătoare urbane sau la ateliere de creație ale meșteșugarilor. Ediție după ediție, evenimentul crește, devine mai cosmopolit, mai colorat, mai interesant. Mesajul său este la fel de verde însă: esența ar fi că Pământul nu ne mai rabdă mult în ritmul ăsta. Resurse nu prea mai sunt, dar chiar și așa noi consumăm fără limită. Plimbarea pe străzile închise înseamnă că respiri ceva mai multă artă și mai puține noxe. Aportul de oxigen ar trebui să te facă ceva mai conștient la protejarea mediului.

11248063_10153478062502074_4077773729993487961_o

 

Locul 8 – LIBERTY PARADE

CÂND A FOST: 25 Iulie 2015
ORIGINALITATE: O caravană de camioane pline cu oameni care dănțuie. Un festival care începe dintr-un punct (stațiunea Olimp) și ajunge în altu’ (plaja dintre Venus și Saturn). Destul de cool chiar și după 13 ediții.
NOTORIETATEA ARTIȘTILOR: mare, la noi în bătătură.
CÂȚI UMBLĂT.ORI AU FOST: 70 de mii (anu’ trecut, cifra de anul acesta încă e un mister)
CÂT A FOST BILETUL: CE-I ĂLA?? (intrarea e moca)
EXPUNERE: s-a vorbit de Liberty cât se vorbește de o vacanță la bulgari (nici puțin, nici mult.)

Pe vremea când lucram la un post de radio concurent cu 21, Liberty Parade îmi dădea coșmaruri. Eu făceam agenda evenimentelor la Kiss FM, iar Liberty Parade era cel mai mare festival dance la vremea aceea. Un festival pe care eu nu îl puteam promova pentru că era organizat de o stație radio concurentă. Vremurile alea au trecut, acum pot scrie vrafuri despre Liberty Parade daaar…glamul s-a dus. Sigur, evenimentul a început cu vreo 5000 de oameni, iar la ediția din 2014 au participat vreo 70 de mii de umblăt.ori. Măcar pentru asta și Liberty Parade tot își merită locul în topul nostru, chiar dacă e locul 8. It’s more than meets the eyes. It’s more than you have ever seen. Zice trailerul oficial pentru Liberty Parade 2015, The Movie (simt un trend aici. Dacă n-ai film la sfârșitul evenimentului, ai făcut event degeaba).  Anul acesta din lineupul Liberty au făcut parte Puya, Lucia, Amna și Marius Moga. Deci, cei pe care îi poți vedea frecvent și relativ des într-un concert. De mixat au mixat Optick, Stanciu, Liviu Hodor și încă câțiva.

liberty

 

LOCUL 7  – PADINA FEST

CÂND A FOST: 23-26 Iulie
ORIGINALITATE: un festival în vârf de munte. I will say no more.
NOTORIETATEA ARTIȘTILOR:  lineup pentru fanii rock și alternativ
CÂȚI UMBLĂT.ORI AU FOST: la ei pe site festivalul e încă în desfășurare. Deși a fost în Iulie. Altfel spus, am mai multe șanse să înscriu un melc la maraton decât să aflu știri despre câți umblăt.ori au fost la Padina.
CÂT A FOST BILETUL: între 15 și 70 lei (abonamentul pentru tot evenimentul). Camparea moca!
EXPUNERE: s-or fi tăguit ceva oameni și pe la Padina. La mine în feed n-a ajuns nimic.

Sport și muzică. Sau muzică și sport. După gustul și rezistența fizică a fiecăruia. Padina Fest are loc pe Platoul Bucegi, la 1500 de metri altitudine. Un festival dedicat cu precădere celor îndrăgostiți de munte, alpinism, muzică rock, punk și alternativă. În timpul zilei, se desfășoară Maratonul Bucegilor. Cine simte că are niscaiva sânge în instalație are liber la cățărat pe stânci, rapel și tiroliene. Seara intrarea nu mai e pe bază de adrenalină, ci pe bază de “piele de găină”. Lumea se strânge în fața scenei să se zbânțuie liber. Anul acesta zbânțuiala s-a petrecut pe ritmurile trupelor Șuie Paparude, Alternosfera, Luna Amară, Naked și Firkin (band de muzică irlandeză, bună de dansat). Asta ca să enumerăm doar câțiva. Tot la ediția din vara asta (a șasea la număr) au fost organizate niște chestii faine rău pentru cei care au poposit la Padina Fest: colțul ZEN (cu hamace, pentru leneveala după cățărări), focuri de tabără, ridicarea de la sol la bordul balonului cu aer cald.

11807384_970989839589793_5626116970226796500_o

 

LOCUL 6 – SUMMER WELL

CÂND A FOST: 8-9 August 2015
ORIGINALITATE: V-Tree, labirint colorat, sesiuni de yoga…să spunem mai mult?
NOTORIETATEA ARTIȘTILOR: lineup nișat.
CÂȚI UMBLĂT.ORI AU FOST: 20 de mii de oameni
CÂT A FOST BILETUL: puteai să cumperi doar abonament pentru ambele zile  (ajunsese 279 lei foarte aproape de event, de la 199 lei cu câteva luni înainte)
EXPUNERE: bună. Articole de bun simț pe câteva bloguri, fotografii postate pe social media de Orange și de parteneri, dar și de umblăt.ori care au vrut să se dea mari că au fost la Summer Well

Sau unul dintre festivalurile care nu mai este doar despre muzică. Summer Well a excelat în 2015 prin numărul de activități conexe oferite participanților la eveniment.

La ediția de anul ăsta (numărul cinci, pentru cine ține socoteala) puteai să umbli prin labirintul colorat Amococo, să faci yoga sau să urmărești proiecții cinematografice.i care îşi doresc ceva mai mult decât muzică live.

Nici ce s-a întâmplat pe scenă nu a fost rău deloc, deși cârcoteli cum că lineupul de acum se anunța mai slab decât la edițiile anterioare au tot fost. All in all, Kasabian, La Roux, The Maccabees, Jungle, Circa Waves, toți pe aceeași scenă nu au sunat rău deloc.

11872066_903534129692947_1571092086951826628_o

Citește pe umblat.ro partea a doua a clasamentului ca să afli la ce eveniment organizat în vara 2015 au participat cei mai mulți umblăt.ori!

*Toate elementele media sunt preluate de pe conturile oficiale ale organizatorilor de evenimente

Comentarii

ȚI-A PLĂCUT ARTICOLUL?