Evenimentele verii 2015 – Clasamentul Umblat.ro (partea a II-a)

LOCUL 5 – TIFF

CÂND A FOST: 29 Mai-7 Iunie 2015
ORIGINALITATE:  200 de filme din 60 de țări. N-or fi lăsat toate producțiile sala cu gura căscată, dar măcar jumătate or fi bifat factorul originalitate.
NOTORIETATEA ARTIȘTILOR: 850 de artiști, regizori, producători, jurnaliști. Dacă iubești filmul și oamenii din industria asta, aici era de tine.
CÂȚI UMBLĂT.ORI AU FOST: 110 mii de oameni
CÂT A FOST BILETUL: între 8 și 15 lei (30 pentru ceremonia de deschidere/închidere)
EXPUNERE: 200 de mii de vizualizări ale trailerului oficial TIFF pe youtube, mii de accesări ale site-ului, reportaje pe tv, fotografii pe social media cât cuprinde. Deci …as good as it gets!

500 de oameni au lucrat anul acesta ca lucrurile să meargă unse la TIFF. Festivalul Internațional de film Transilvania este un eveniment atât de complex, încât a fost nevoie ca 500 de oameni să lase acasă copil, cățel, purcel și să se ocupe de nebunia organizatorică pentru event. Vara aceasta a fost ediția cu numărul 14. Și dacă vorbim de cifre, poftim de aici: Peste 200 de filme din 60 de țări selecționate pentru proiectare, nu mai puțin de 73 de mii de bilete vândute în sălile de cinema, cu peste 10 mii mai mulți participanți ca în 2014. Au fost și evenimente gratuite, care au mai strâns ceva omuleți. Vorbim aici de proiecțiile moca, de masterclassuri, workshopuri  și de concerte.

11703208_10154067332228747_446296088146205498_n

 

LOCUL 4 – Concertele Andre Rieu

CÂND A FOST: Iunie 2015
ORIGINALITATE:  vorbim de violonistul care a cântat în Brazilia Ai seu te pego, alături de orchestra sa
NOTORIETATEA ARTIȘTILOR:  ăăă Andre freaking Rieu, Regele Valsului. Michael Jackson al muzicii simfonice, dacă vrei.
CÂȚI UMBLĂT.ORI AU FOST: peste 50 de mii de oameni
CÂT A FOST BILETUL: între 160 și 800 de lei
EXPUNERE: maximă, pe toate canalele de comunicare

Cât de repede vinzi bilete la un spectacol de muzică simfonică? Cât ai zice Rieu. Cică noi românii nu iubim muzica bună. Pardon. 50 de mii de oameni  din România încă mai au gusturi și ureche muzicală.  Umblăt.orii ăștia au dat peste cap managementul lui Andre Rieu. Nimeni nu se aștepta ca violonistul să stabilească un record de vânzare a biletelor la spectacolele sale în Românica…țara lui Salam, ziceați?

Cele șapte concerte sold out au avut loc în luna Iunie, pe o scenă impresionantă amplasată în fața Palatului Parlamentului. Peste 12 mii de bilete s-au vândut în doar trei ore.

În ciuda accesului dificil, a controlului riguros la intrarea în spațiul desemnat, spectacolele au fost memorabile. Cum ar spune cei care mers doar ca să își dea check-in pe facebook: Rieu ăsta a cântat de toți banii!

 

LOCUL 3 – Concertul Robbie Williams

CÂND A FOST: 17 Iulie 2015
ORIGINALITATE:  Robbie Williams l-a adus pe tatăl său pe scenă, cântând alături de el
NOTORIETATEA ARTIȘTILOR:  sold out toate biletele promoționale în primele 11 minute de la scoaterea la vânzarea. Ahem…ia de aici Moga.
CÂȚI UMBLĂT.ORI AU FOST: 60 de mii
CÂT A FOST BILETUL: între 189 și 680 de lei
EXPUNERE: Dumnezeule mareeee…dupa zecijdemii de fotografii văzute peste tot, mai mai că mă așteptam să pună și mama poză pe Facebook cu Robbie!

Atât s-a rugat Let me entertain you…Let me  entertain you…că în vara lui 2015 s-au învoit și organizatorii români și au pus-o de concert Robbie Williams. Spectacolul a avut loc în capitală și a fost indiscutabil concertul anului, nu numai al verii. “Uneori este atât de frumos, încât nu poți descrie”. Asta a spus Robbie după spectacolul din București. Au spus și fanii veniți din toată țara și de peste granițe. Un concert de oracol, un artist cu prestanță și respect pentru public…daaar ce te faci cu organizarea? S-au deshidrat oamenii ăia acolo pe capete. Ori organizarea a fost atât de proastă, ori toți care au mers la Robbie veniseră de prin deșert, după zile de mers prin arșiță. Altfel nu îmi explic nici cozile imense de la standurile de băuturi, nici ouăle virtuale aruncate pe tot Facebookul, cu direcție clară (freza organizatorilor). Vocea criticilor nu a acoperit-o însă pe cea a lăudăroșilor. Pentru mulți, concertul Robbie Williams în România a însemnat îndeplinirea unui vis.

10250123_911265352284466_4278802645862535913_n

LOCUL 2 – ELECTRIC CASTLE

CÂND A FOST: 25-28 Iunie 2015
ORIGINALITATE:  scene amenajate pe o suprafață de zece hectare în incinta Castelului Banffy și un parc de sporturi extreme
NOTORIETATEA ARTIȘTILOR: Fatboy Slim, Prodigy, Rudimental, Nouvelle Vague, Parov Stelar…
CÂȚI UMBLĂT.ORI AU FOST: 97 de mii
CÂT A FOST BILETUL: între 129 și 289 lei
EXPUNERE: pariu că și-au dat check in și umblăt.orii care au ars-o chill acasă? Mai puțin în ziua cu noroaie..atunci era cool să faci gifuri cu ăia de la Castle, nu să fii în locul lor

We are the people. Un festival de muzică electronică, nici prea tânăr, nici prea copt, Electric Castle și-a strâns umblătorii sub aceeași umbrelă (pun sooo intended). Dacă erau și mai multe umbrele la castelul de la Bonțida (Cluj), unde are loc EC, n-ar mai fi fost atâta supărare cu ploaia. Și nici gifurile cu și despre noroiul de la Castle, devenite virale pe Facebook. În ciuda noroiului sau datorită lui, Electric Castle a dat buzna în viața tuturor, ca tgv-urile francezilor în gară. Ai fost, n-ai fost la Electric Castle, știi mai multe despre festivalul ăsta decât despre orice alt eveniment din clasamentul nostru, este? În cifre, Electric Castle sună așa: 4 zile de eveniment, peste 90 de mii de participanți, 250 de artiști. Un festival concentrat și asupra celor care s-au strâns în jurul scenei (de unde și numărul impresionant de activități extra gândite atât de mișto).

LOCUL 2 BIS – UNTOLD FESTIVAL

CÂND A FOST: 30 Iulie-2 August 2015
ORIGINALITATE:  conceptul festivalului a avut la bază The Untold Story, o poveste cu eroi, damsels in distress și un pic din legenda lui Dracula. O poveste susținută însă doar în campania de promovare și foarte puțin la fața locului (HTC spre exemplu a fost printre puținii care au amenajat unul dintre corturile “în temă”: un escape room din castel).
NOTORIETATEA ARTIȘTILOR:  AVICII, David Guetta, ATB și mulți alți prinți ai stroboscoapelor, cum i-au numit organizatorii în Untold Story
CÂȚI UMBLĂT.ORI AU FOST: 300 de mii
CÂT A FOST BILETUL: între 189 și 480 de lei
EXPUNERE: foarte bună înainte de eveniment, o grămadă de feedback după

Sau evenimentul la care intrarea s-a plătit și cu sânge. S-a întîmplat în cadrul unei campanii inițiată de Institutul Național de Transfuzii Sangvine. Dacă donai sânge în punctele mobile din Cluj sau București primeai biletul pentru Untold direct.

12000877_433860796816115_8908877479953962969_o

De ce n-am dat locul I? Pentru că încă ne întrebăm ce o fi fost prima oară: Castle sau Untold? Cronologic vorbind mai întâi s-a dat strigarea la Castle și apoi a urmat Untold. Vara s-a dus, s-au dus și festivalurile, disputa dintre organizatorii celor două rămâne însă în picioare. Care a fost festivalul verii, cine a venit cu cele mai tari idei și mai ales cine a copiat pe cine? Directorul artistic al EC a scris pe Facebook despre asemănările dintre cele două evenimente. Au scris și alții între timp. Ideea rămâne: la Untold au fost de trei ori mai mulți oameni ca la Castle. E drept și festivalul a avut un buget mai mare pentru organizare.

1625487_843920005722743_6940116685054048376_n

Noi lăsăm pollul deschis și te invităm pe tine umblătorule să votezi evenimentul verii 2015. Să fie Electric Castle sau Untold?

*Toate elementele media sunt preluate de pe conturile oficiale