Fenomenul Erdmann la Les films de Cannes à Bucarest

Anita Erdmann Panait. Simona Erdmann Rădoi. Ada Erdmann Solomon. Peste noapte, mai bine zis, după 14 octombrie, în lista mea de prieteni și cunoștințe de pe Facebook au înflorit, fix ca niște ghiocei în primele zile de primăvară, o mulțime de Erdmann.

***

Întâmplarea face ca tocmai pe 14 octombrie să se deschidă în capitală unul dintre cele mai așteptate festivaluri dedicate filmelor.

Credit foto: Ionut Dobre

Toni Erdmann – pariul pentru Oscar 2017

Les Films de Cannes à Bucarest, ce are loc anul acesta la CinemaPRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului și Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al României, a avut o primă seară dedicată filmului Toni Erdmann, o comedie spectaculoasă, la care se râde cu lacrimi, un film ce explorează relația mereu sensibilă, uneori anevoioasă și de cele mai multe ori înduioșătoare, dintre un tată și fiica lui.

În aplauzele publicului, regizoarea Maren Ade a urcat pe scena CinemaPRO,  împreună cu producătoarea Ada Solomon și membri ai echipei filmului Toni Erdmann, deschizând o seară cu covor roșu și peste 500 de invitați.

A fost una dintre nopțile pe care iubitorii de film, oameni din industrie și reprezentanți ai cinematografiei românești, au simțit să o celebreze și dincolo de întâlnirea temporală, rebranduindu-se pe Facebook.

Publicul din capitală a fost sedus de comedia Toni Erdmann, filmată aproape integral la București. Același lucru se întâmpla și cu presa internațională la Cannes, pelicula câștigând, de altfel, Premiul criticii. De altfel, succesul și valoarea filmului sunt dovedite și de faptul că acesta va reprezenta Germania, la Gala Oscar 2017.

Proiecții sold out – 10 mii de oameni & counting

Les Films de Cannes à Bucarest, un festival cu proiecții sold out, săli arhipline și discuții prelungite cu invitații speciali, un eveniment ce se ține de șase ani în capitală, a convins din prima seară, publicul cinefil să părăsească confortul casei.

În total, peste 10 mii de oameni și-au dedicat până acum, serile filmelor. Întâlnirile de săptămâna aceasta, cu Alain Guiraudie, au adus și ele spectatorii mai aproape de cinema.

După ce, în weekend, și-a prezentat filmul la prima ediție a festivalului de la Cluj-Napoca, Alain Guiraudie a sosit la București, pentru o întâlnire cu publicul la premiera controversatului Rester Vertical, la Cinema Elvire Popesco. O a doua discuție cu spectatorii a avut loc pe 18 octombrie, după proiecția filmului L’Inconnu du lac. Provocatorul cineast francez va susține și un masterclass cu intrare liberă. Discuția va fi moderată de influentul critic de film și autor de cărți de cinema Pascal Mérigeau (Nouvel Observateur).

Focus Olivier Assayas și conferința Managing Talents

La Les Films de Cannes  à Bucarest trebuie bifată și întâlnirea cu unul dintre cei mai promițători cineaști turci, Mehmet Can Mertoğlu care își va prezenta filmul debut Album (Premiul Révélation France 4 în Semaine de la Critique la Cannes).

Pentru realizarea peliculei au fost implicați cineaști români – Călin Peter Netzer este unul dintre producători, iar Marius Panduru este director de imagine. Întâlnirea are loc miercuri, 19 octombrie, de la 18.30/ Cinema Elvire Popesco.

Apoi, în week-end, încep proiecțiile din Focus Olivier Assayas, marele invitat al ediției din acest a Les Films de Cannes à Bucarest: Demonlover, L’Heure d’été, L’eau froide. Regizorul francez va susține și un masterclass cu intrare liberă la UNATC, pe 21 octombrie, de la ora 11.00.

Imediat apoi, pe 22 octombrie, agenți care au gestionat carierele unor celebrități, și directori de casting renumiți, vor fi prezenți la conferința Managing Talents, abordând cele trei meserii care pun în valoare actorul – managerul, agentul și directorul de casting, dar și subiectul reprezentării regizorilor.

Ediția a șaptea a Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociația Cinemascop și Voodoo Films și realizată în parteneriat cu Ambasada Franței și Institutul Francez din Bucureşti și Muzeul Național de Artă al României.

Umblat.ro este partener media al evenimentului din capitală. Programul complet al festivalului poate fi consultat pe site.

 

Comentarii

ȚI-A PLĂCUT ARTICOLUL?