Hai să desenăm (aproape) pe pereţi!

Când eşti mic şi bolnav, internat în spital poate cu anii, puţine lucruri te pot scoate din mediul plin de halate albe, injecţii, miros de dezinfectant, durere şi feţe triste. Proiectul artistic „Oraşul Meu” încearcă să facă asta, cu hărţile gigant pe care le vinde online (pe Orasul-Meu.com): 110×80 cm de contururi detaliate de clădiri, monumente, animale, oameni, copaci şi câte şi mai câte, care se colorează în 60 – 80 de ore şi sunt tipărite pe hârtie reciclată.

Momentan, pe siteul Orasul Meu, găsiţi hărţi gigant cu Grădina Zoologică din Capitală şi oraşele Bucureşti, Cluj, Constanţa şi Sibiu. Hărţile sunt create atent de arhitecta Irina Ursache, iar obiectivele incluse în ele sunt selectate în funcţie de 3 criterii (amplasarea, istoria şi detaliile arhitectonice).

Proiectul creativ a apărut pentru a susţine asociaţia non-profit „Sens Pozitiv”. Aceasta din urmă a fost înfiinţată acum 11 ani şi luptă pentru îmbunătățirea calității vieții celor care vin din medii defavorizate (copii, dependenţi, bolnavi de HIV, oameni fără adăpost):

Credem că şi (ei) au dreptul să fie reprezentați şi să înveţe să se reprezinte singuri când e nevoie, fie că e vorba de mersul la medic sau de accesul la diverse alte servicii publice.

Alina Dumitriu, „Sens Pozitiv”

Pentru ajutarea copiilor infectați cu HIV din spitalele autohtone, „Sens Pozitiv” a creat „Oraşul Meu”: între 1986 – 1992, în jur de 22 de mii de nou-născuți au fost infectați cu HIV în spitalele din România;

Copiii aceștia imuno-deprimați nu au primit multe șanse inițial, și totuși circa 7.000 dintre ei sunt încă în viață astăzi. Au avut acces la tratament începând cu anul 1996. Diagnosticul le-a fost dezvăluit în jurul vârstei de 14 – 15 ani. Până atunci au luat tratament fără să știe diagnosticul real

Alina Dumitriu, „Sens Pozitiv”

Acum, în România, HIV este o afecţiune cronică tratabilă pe termen lung şi, cu tratament, poţi să ai o viaţă normală. „Virusul scade la niveluri nedetectabile, poti să faci sex neprotejat cu partenerul serodiferit fără să îi transmiţi infecţia şi poţi să ai copii negativi”, spune Alina Dumitriu. Doar că spitalele noastre nu oferă neapărat cele mai noi variante de tratament: „La noi, pacientul înghite 3 pastile sau mai multe în loc de una şi are mai multe şanse să dezvolte efecte adverse, pe care medicamentele noi nu le mai dau”. În plus, cei infectaţi sunt în continuare stigmatizaţi.

OM_CopiisiTati

Proiectul „Oraşul Meu” funcţionează pe 3 direcţii:

  • Hărţile aduc terapia prin artă în saloanele şi sălile de aşteptare din secţiile de pediatrie ale spitalelor. „Le oferim copiilor cu boli cronice oportunitatea să se exprime, să lucreze în echipă, să se joace împreună şi să uite puţin de faptul că sunt într-un salon de spital. Terapia prin artă reduce anxietatea prin care trec copiii în timpul petrecut prin spitale. Am colaborat cu medici pediatri, psihologi, profesori, arhitecţi şi designeri ca să punem pe picioare proiectul ăsta şi aşa s-au născut hărţile de colorat uriaşe Oraşul Meu”, explică Lestat Monroe, de la Oraşul Meu.
  • Imensele planşe de colorat sunt folosite pentru a decora pereţii saloanelor („Ca cei mici să se rupă de atmosfera clasică de spital, o parte dintre ei trăind aici pe termen lung, până la 2 ani”, spune Alina).
  • Pentru publicul larg, hărţile costă, fiecare, 50 de lei şi 25% din preţul a tot ce se vinde online este donat în scop caritabil, pentru a ajuta copiii cu boli cronice („Ne-am asumat misiunea de a interveni și a suplini intervențiile autorităților, prin modernizarea secțiilor de copii cu boli cronice, pentru a ne asigura că aceștia primesc cel mai bun tratament posibil”, explică Alina). Le puteţi cumpăra, colora alături de copiii voştri, acasă şi apoi folosi în scop decorativ, în camera celor mici: Lestat ne garantează că o să ne distrăm copios când le colorăm, o să scăpăm de stres, picii or să-şi dezvolte coordonarea şi abilităţile motorii şi o să putem lucra la un proiect comun împreună cu ei .

Oraşul Meu  este un proiect în creştere: câteva lanţuri de magazine cu o prezenţă importantă pe piaţa autohtonă vor să vândă hărţile, iar reprezentaţii spun că şi-ar dori să invite câteva persoane publice să devină ambasadori ai terapiei prin artă, colorând câte o hartă uriaşă, cu care vor fi decoraţi apoi pereţii spitalelor pentru copii. Gama de produse e în curs de extindere: vor apărea hărți și cu obiective importante din ţară sau cu modele tradiţionale româneşti.

Și totuși, de ce hărţi gigant?

E visul oricărui copil să coloreze pe pereţi! Şi, câteodată, chiar şi al copilului din fiecare părinte. E o lipsă reală de produse pentru copii pe piaţă care să fie în acelaşi timp artistice şi educaţionale, dar şi cool şi distractive

Lestat, Q.E.D.

Iar noi, cei de la umblat.ro, spunem cam așa: fă o faptă bună, cumpără o hartă şi coloreaz-o apoi cu piciul tău – vei avea numai de câştigat!

 

Comentarii

ȚI-A PLĂCUT ARTICOLUL?