Ia carioca şi hai să desenezi, cu Ed. Litera!

Noua metodă americană de a scăpa de stres şi a te relaxa – cărţile de colorat pentru oameni mari – a ajuns şi pe meleaguri mioritice. Aşa că dacă cele 8 ore/zi petrecute la birou te obosesc până peste poate, dacă naveta zilnică prin marele oraş te termină psihic, dacă ai nevoie de un hobby accesibil (pe care să-l poţi face de pe propria canapea) sau dacă vrei, pur şi simplu, ceva timp numai pentru tine, departe de nebunia din jur – înarmează-te cu toate culorile posibile de carioci şi/sau creioane colorate, niscaiva cărţi de colorat pentru adulţi şi dă-i bătaie!

Coloratul e terapeutic, creativ, escapist, artistic şi o afacere bănoasă: în SUA, anul trecut s-au vândut 12 milioane de cărţi de colorat pentru copii şi adulţi, cu 1.100% mai mult decât în 2014, conform cifrelor Nielsen. Librăriile s-au umplut de cărţi adresate publicului de peste 20 de ani, pe YouTube poţi urmări cum colorează alţii, poţi merge la petreceri tematice şi moda s-a ramificat şi în mediul online: au apărut aplicaţii ca Recolor şi Colorfy, care aveau, cumulat, 2,3 milioane de utilizatori americani, în martie (la nici 10 luni de la lansare), conform companiei de marketing research Comscore.

Totul a început cu ilustratoarea Johanna Basford, cunoscută în domeniu drept „Regina coloratului”, care a lansat moda în 2013, cu volumul ei „Secret Garden”/„Grădina secretă”. Desene împodobite cu detalii în tuş aşteaptă să fie aduse la viață prin intermediul culorilor, creaturi diverse sunt nerăbdătoare să fie descoperite şi colțuri de grădină trebuie completate prin desen. Cartea o găsiţi şi la noi, scoasă de Editura Litera, care ne promite să ne scoată din rutină şi stres şi cu alte două volume: „Urzeala tronurilor” (2015) şi „Alice în Ţara Minunilor” (2016).

Descoperă, sub sloganul „Toţi oamenii trebuie să deseneze”, bestseller-ul New York Times de colorat „Urzeala tronurilor”, care e cadoul perfect pentru orice fan al seriei „Cântec de gheaţă şi foc” a lui George R. R. Martin. Cât despre „Alice în Ţara Minunilor”, volumul e plin de personajele cunoscute ale lui Lewis Carroll (Iepurele Alb, Pălărierul Nebun şi Pisica de Cheshire) şi ilustrat cu desenele lui John Tenniel, ilustrator şi caricaturist englez, care a fost rugat, în 1864, de Carroll  să ilustreze „Alice în Țara Minunilor”, pentru suma de 138 de lire sterline. Tenniel a făcut ilustrațiile în creion, apoi în cerneală, iar acestea au fost transferate pe blocuri din lemn. Cu ajutorul acestora, s-au realizat matrițe galvanice care au fost folosite la tipar.

Comentarii

ȚI-A PLĂCUT ARTICOLUL?