„Înainte să te cunosc”, de citit cu şerveţele la îndemână

Jurnalista britanică Pauline Sara Jo Moyes (46 de ani) a lucrat timp de 9 ani pentru „The Independent”, iar apoi a lăsat gazetăria pentru literatură: primul ei roman, „Sheltering Rain”, a apărut în 2002, apoi au urmat cu regularitate alte 12 titluri semnate Jojo Moyes – scrise de la ferma familiei ei din Essex, pe care o împarte cu soţul ei (jurnalistul Charles Arthur) şi cei 3 copii ai lor.

Cel mai mare impact l-a avut bestsellerul „Me Before You”/„Înainte să te cunosc” (2012, vândută în peste 6 milioane de exemplare), o poveste despre dragoste şi pierdere, pe care a editat-o la noi Ed. Litera. Momentan, volumul este disponibil în precomandă (cartea se lansează în iulie), Litera oferind 15% reducere și transport gratuit! La aceeaşi editură găsiţi şi romanul din 2010 al lui Moyes, „The Last Letter from Your Lover”/ „Ultima scrisoare de dragoste”.

cover page facebook

„Înainte să te cunosc” e povestea tinerei Louisei Clark, o chelneriţă fără ambiţie, care îşi pierde locul de muncă şi – după ce dă chix de câteva ori – ajunge să aibă grijă de un tip paralizat de la gât în jos într-un accident moto, deşi nu are pic de experienţă: Will Traynor. Atrăgător şi înstărit, acesta este de 2 ani blocat într-o viaţă pe care o urăşte şi pe care intenţionează să şi-o încheie în 6 luni, prin suicid asistat. În această perioadă de timp, Louisa îi înseninează încet, dar sigur lumea, cei doi se apropie şi, în timp ce Will redescoperă viaţa, Louisa se descoperă pe sine.

„Înainte să te cunosc” a fost inspirată şi de realitate: Moyes a avut 2 rude care aveau nevoie de îngrijire constantă din motive medicale, iar întrebările legate de calitatea vieţii lor s-au strecurat în paginile cărţii; în plus, scriitoarea a fost impresionată de o ştire despre un tânăr rugbist britanic devenit parapelegic în urma unui accident şi şi-a rugat părinţii să-l ajute să moară, punându-i într-o situaţie imposibilă.

Criticii au spus numai de bine: cartea a fost descrisă drept o poveste „care îţi opreşte inima în loc. Moyes creează excelent o suită de personaje carismatice, credibile şi convingătoare. Lou şi Will sunt un cuplu care va cuceri inimile cititorilor”, care „te face să zâmbeşti, să râzi şi să plângi ca un bebeluş” şi pe care „vrei să o citeşti din nou, după ce ai terminat-o”. Numai bine atunci că anul trecut, în toamnă, scriitoarea britanică a scos în print şi o continuare – „After You”. Întrebată insistent de cei din jur ce s-a întâmplat cu Louisa după finalul zguduitor al volumului, Moyes i-a continuat povestea: Lou încearcă să treacă peste durere alături de paramedicul Sam şi îşi caută un loc de muncă la New York.

În plus, fanii cărţii pot vedea chiar acum la cinema şi ecranizarea: „Înainte să te cunosc” intră în cinematografele autohtone pe 1 iulie, avându-i în rolurile principale pe Emilia „mama dragonilor” Clarke (din „Urzeala tronurilor”) şi Sam Claflin („Jocurile foamei”).

Comentarii

ȚI-A PLĂCUT ARTICOLUL?