Insula copilăriei – o carte onest de dură

O reușită rară. Nici un scriitor din generația sa nu egalează combinația lui Karl Ove Knausgård de talent, stil, spirit de observație și originalitate… Dagens Næringsliv

 Dur și plin de forță precum granitul. Mai real decât realitatea. La Repubblica

~~~
Dacă ar fi să ne luăm doar după recenziile criticilor, romanul Insula copilăriei ar deveni rapid un must read, o carte pe care cu greu o poți lăsa jos odată ce ai început lectura. Răsfoind volumul, cititorul descoperă „o călătorie afectivă de o fidelitate absolută, o explorare proustiană a propriului trecut, o poveste deopotrivă intimă și universală”.
Lansată de Editura Litera, cartea din seria Lupta mea, semnată de Karl Ove Knausgård, scriitorul considerat noul fenomen literar scandinav. Lupta mea este o mărturisire, cuprinzând fragmente din viața reală a scriitorului: relaţia dură cu tatăl său, soţia bipolară și cei patru copii ai lor. La o primă vedere, Knausgård n-a avut deloc o viață ușoară, lucru despre care scrie cu pasiune în cele trei volume din serie.
Devenit părinte, Karl Ove Knausgård se regăsește în fața propriului eu, un puști sensibil, care crește în umbra unui frate sociabil, a unei mame adesea absente și a unui tată cu accese de mânie imprevizibile. Maturizarea lentă a sentimentelor, flirturile neliniștite, pasiunea pentru rock compun cu o onestitate dureroasă Insula copilăriei.

Despre seria excepțională „Lupta mea”

Seria autobiografică, scrisă de Karl Ove Knausgård a fost distinsă cu Premiul Criticilor Norvegieni. Cele șase volume ale seriei au produs o impresie puternică în întreaga lume, plasându-l pe Knausgård printre marile nume ale literaturii nordice. Revista Time l-a numit „Proust al Norvegiei”. Titlul autobiografiei, identic cu cel al manifestului lui Adolf Hitler, cât și stilul narativ frust și detaliile lipsite de menajamente față de sine și de cei apropiați, au creat numeroase controverse. Despre volumele anterioare, Umblat.ro a scris aici.
luptamea3
Copertele celorlalte două volume, din aceeași serie
The New Yorker consideră că demersul literar al lui Knausgård este o reușită rară. „Nici un scriitor din generația sa nu egalează combinația lui Karl Ove Knausgård de talent, stil, spirit de observație și originalitate…”.
Ştiu de asemenea că tatei îi plăcea să fie profesor, că era un pedagog înzestrat şi că, într‑unul din anii aceia, a mers cu clasa lui într‑o excursie la munte. În fotografiile de acolo pare tânăr şi fericit, înconjurat de adolescenţi îmbrăcaţi în ţinute tipice pentru prima parte a anilor ’70. Pulovere croşetate, pantaloni largi, cizme de cauciuc. Aveau părul mare, nu mare şi prins în sus ca în anii ’60, ci mare şi moale, căzând peste chipurile lor blânde. Mama spunea cândva că tata n‑a fost niciodată mai fericit ca atunci.
Fragment din „Lupta mea. Cartea a treia: Insula copilăriei”
”Insula copilăriei” a fost lansată în România pe 17 august, iar în avanpremieră, în perioada 10-16 august, paragrafe din roman au putut fi citite, pe pagina de Facebook a editurii.
Vei avea ocazia să câștigi unul dintre cele trei volume pe care Editura Litera și Umblat.ro le pun la dispoziție, participând la un nou concurs ce va fi lansat curând pe siteul umblat.ro! #lasavorbasaumble #siumblatsicitit

Comentarii

ȚI-A PLĂCUT ARTICOLUL?