Fostul CEO ale cărui picturi se vând din Europa până-n Brazilia!

Rețelele sociale sunt pline de exemple ce susțin ideea unei pauze sabatice. Oameni de prin toată lumea, realizează, după ani de muncă, petrecuți pe plantațiile corporatiste, că nu s-au visat nicicând țintuiți în fața unui birou.

Marcel Thiele este unul dintre aceștia. Curajos. Visător. Iresponsabil? Nebun de-a binelea probabil, dacă ne gândim că a renunțat la jobul său de CEO, pentru o companie de retail, pentru pictură.

Marcel și-a dorit să fie pictor și, deși a fost atras de artă încă din școală, la început, n-a urmărit să facă din asta o profesie. După 12 ani în funcții de conducere, a realizat însă că vrea să aibă mai mult control asupra vieții proprii, așa încât a ales pictura.

S-a mutat în România unde și-a deschis un atelier de pictură și este unul dintre artiștii pe care îi întâlnim din ce în ce mai des la diverse evenimente culturale. Marcel Thiele își spune azi, povestea pe blogul Umblat.ro, într-un nou interviu realizat de echipa noastră.

Când ai renunţat la management pentru a te dedica exclusiv picturii?

MT: Totul a început in Milano, când am lucrat pentru o firmă importantă de retail din Germania. Responsabilitățile mele erau foarte mari, iar seara abia așteptam să ajung acasă să mă relaxez, pictând. Am realizat că de fapt asta îmi place cel mai mult și mi-am fixat atunci un țel: de a avea propriul atelier spațios, unde să mă pot desfășura, să pot arunca cu vopsea pe tablouri, în funcție de ce și cum simt. Pentru a-mi îndeplini visul, am revenit în România, unde tot așa am locuit o perioadă, cât am fost CEO la același retail. România mi s-a părut locul potrivit pentru visul meu și în același timp o țară în care eu să mă simt acasă.

De când locuieşti permanent în România şi cât de rapid ai învăţat limba?

MT: Prima dată am venit în România în 2006 și am locuit patru ani. După alte activități și joburi prin diferite țări, am hotărât să mă reîntorc în 2014, România devenind, astfel, casa mea. Știam deja să vorbesc franceza și italiana, iar asta m-a ajutat mult la învățarea limbii române.

atelier4

În atelierul său

Ce te uimeşte cel mai mult la români?

MT: Am conoscut mulți români care sunt foarte flexibili, inteligenți, care știu să vorbească 2 sau 4 limbi, iar asta mărește mult orizontul de a îți găsi un job în afara țării. Cel mai mult mă uimește faptul că românii lucrează full time, dar în același timp merg și la universitate. În Germania, nu ai cum să faci asta, totul este foarte bine delimitat.

Care sunt temele care te atrag, ce anume îți place să pictezi?

MT: În școală, am reprodus niște tablouri faimoase pictate de Vincent Van Gogh și Monet.
Dar după ani și ani, am fost influențat și motivat foarte mult de pictorii abstracți precum Jackson Pollock și Gerhard Richter. Acum îmi place să lucrez doar abstract și să folosesc culori puternice.

Gerhard-Richter

Lucrare semnată de Gerhard Richter

Pictezi oricum, oricând, la orice oră sau trebuie să intri într-o zonă a ta anume, pentru asta?

MT: În pictură nu e ca și cum ai avea un job și mergi la program și gata iese tabloul. Am zile când sunt foarte motivat și plin de creativitate și zile când …mai puțin. Mi se întâmplă de exemplu ca două săptămâni să nu pictez deloc, să fiu prins cu alte proiecte, să pun la cale expoziții sau să fiu plecat din țară. Însă am și zile când am o idee la care lucrez zilnic pentru că abia aștept să văd rezultatul final. Oricum, mie îmi place să lucrez cu lumină naturală.

3

 

De unde îţi cumperi materialele?

MT: Apelez deseori la magazine online atunci când fac o comandă mai mare, dar merg și în magazinele din zona Universității de Arte de pe strada Griviței. Mă bucur că pentru pânzele pe care pictez, am găsit un furnizor foarte bun la Bacău, care lucrează cu materiale de calitate și nu am avut niciodată probleme cu comanda.

pro

În timpul unuia dintre interviurile susținute de-a lungul timpului

Cât costă tablourile tale?

MT: Prețurile variază. De la 50€ (18x24cm) până la 1000€ (150x200cm). Depinde mult cât de mare este tabloul, cât timp am lucrat la el și gradul de complexitate. Am vândut multe tablouri în țări din Europa, SUA și Brazilia. În decembrie 2015, am lansat siteul și în 2016 am dat startul primelor evenimente, expoziții. E un domeniu în care trebuie să învestești dacă vrei să ai rezultate.

coloreaza2

Tablourile lui Marcel expuse la Palatul Mogoșoaia

Câte tablouri ai pictat până acum?

MT: Aproximativ 400 și numărul se mărește de la o zi la alta!

Ai vreun tablou la care nu ai renunţa niciodată, oricât ţi s-ar oferi pe el?

MT: Ce-i drept, am câteva tablouri pe care le-am inclus la favorite, dar eu pictez pentru iubitorii de artă și dacă cineva își dorește un tablou, nu mă pot opune. Deci, toate sunt de vânzare.

odeon

Alături de actorul Dragoș Bucurexpoziției Hearts

Cum se manifesta creativitatea ta atunci când nu pictezi?

MT: Nu mă limitez doar la pânză, îmi place să experimentez și de asta de multe ori pictez pe diferite obiecte. De exemplu mi-am pictat bara de la mașină, care a fost accidentată. Domnul de la service voia să o arunce, dar am găsit o altă soluție. Am pictat multe sticle de vin, am creat, de asemenea, o ediție limitată de sticle de vin cu Dealu Mare Urlați, iar alături de designerul Anca Irina Lefter am făcut o serie de genți pentru femei. Eu am pictat gențile manual, iar ea s-a ocupat de design.

Pe 12 noiembrie, Marcel Thiele  se pregătește pentru un nou eveniment: #BeCOOLorful, expoziția de la Plaza România, al cărei vernisaj începe la ora 17.00.

 

Comentarii

ȚI-A PLĂCUT ARTICOLUL?