Noaptea tuberozelor, la Hoghilag

Tuberozele, flori parfumate, folosite în industria cosmetică internațională, au mai nou, un eveniment ce le este închinat, chiar la noi în țară: Noaptea Tuberozelor de la Hoghilag.

Evenimentul a fost organizat pentru a susţine comunitatea locală de cultivatori de tuberoze și continuitatea acestei tradiții săsești.

IMG_0525

La Noaptea Tuberozelor a fost redeschisă Biserica Evanghelică din satul transilvănean, ce datează din 1446. În curtea bisericii s-a gătit, s-a ascultat muzică, s-au băut vinuri și s-au degustat produse tradiționale – miere, brânzeturi, sucuri din coacăze, prăjituri, dulcețuri și multe mâncăruri locale.

Au avut loc și ateliere de pictură pe lemn și sticlă dedicate copiilor, în cadrul cărora cei mici au învăţat tehnici de realizare a semnelor de carte şi a felicitărilor cu decupaje și cu plante presate.

În timp ce copiii se bucurau demonstrându-și abilitățile nou dobândite sau ascultând muzica în interiorul biserii evanghelice, la Atelierul de sunete, cei mari au învățat de la Claudia Romana (Fata care Gătește cu Flori) să compună un desert aromat folosind tuberozele.

fata care gateste cu flori2

 

Noaptea Tuberozelor a fost un eveniment aflat și pe lista #deumblat al Andreei Raicu, Danei Șota, Corinei Bârlădeanu. Vedetele au vizitat plantaţiile de tuberoze din Hoghilag, ocazie cu care au aflat mai multe despre această minunată floare folosită în industria parfumeriei și cosmeticii.

Tuberoza este originară din Mexic, unde se numește Nardo și era folosită de vraci pentru proprietățile antiinflamatorii și antispasmodice. Maestrul parfumier britanic, Roja Dove spune că tuberoza este una dintre puținele materiale folosite în parfumerie care produce ulei chiar și la trei zile dupa ce a fost culeasă. Florile trebuie tratate când sunt încă în stadiul de boboc. Atunci cântăresc greutatea lor în aur, întrucât pentru 200 de grame de esență sunt necesare 1200 de kilograme de boboci. Tuberozele răspândesc unul dintre cele mai senzuale parfumuri din lume.

Parfumuri celebre cu tuberoze: „Tubereuse Indiana”, „Poison” , „Byzance”

 

Primii cultivatori de tuberoze din România au fost câteva familii de saşi, care s-au stabilit în Hoghilag în 1955. Sașii au adus bulbii din Ungaria. Inițial, culturile de tuberoze au existat numai în această zonă a Transilvaniei, deoarece familiile de saşi nu au vândut bulbii şi nici nu au transmis informaţii despre cultivarea plantelor.

Timp de zece ani toate florile din Hoghilag au fost vândute la piaţa din Braşov, iar ulterior, devenind rentabile, culturile s-au extins şi la alte familii. Bulbii de tuberoze au fost cumpărați şi de florari din Ploieşti. După plecarea masivă a saşilor, culturile de tuberoze s-au extins şi în alte zone ale ţării, precum Craiova, Ilfov, Oradea, Cluj, iar floarea a devenit cunoscută în Muntenia sub denumirea de „chiparoasă”.

IMG_0588

Primul cultivator român a fost înregistrat în Hoghilag în 1963, iar acum există 20 de familii din acest sat care au preluat tradiţia cultivării florilor de la saşi. Fiecare dintre ei deţine în propria grădina trei plantaţii diferite de flori, tocmai pentru că planta înfloreşte o dată la trei ani. Deşi la nivel internaţional, tuberoza este folosită în industria cosmetică şi a parfumurilor, în România nu există o industrie dedicată prelucrării esenței acesteia, plantele fiind folosite numai în aranjamente florale.

Cel mai bun moment când poţi admira o grădină de tuberoze este la ora 19 şi cu precădere în luna august.

DSC_1033

Dacă ai drum prin Hoghilag ( la 16 km de Sighișoara), vizitează plantațiile de tuberoze, pe care le poţi identifica după plăcuțele cu flori, de pe porțile caselor. Cumpărând florile îi ajuţi pe locuitori să ducă mai departe obiceiul cultivării tuberozelor.

Noaptea Tuberozelor este un eveniment organizat de Primăria din Hoghilag în cadrul Festivalului Vinului-Hohilag și a fost susținut de: Florăria Iris, Atelierul de Miracole, Fata care Gătește cu Flori, www.danasota.com și Rumor Production. #lasavorbasaumble #share

Galeria foto completă a evenimentului: