Nosce te ipsum, cu Editura Litera!

Cărţile de self-help… Or fi privite cu ochi îngustaţi de unii dintre noi, dar nimeni nu poate nega că s-au impus drept un fenomen cultural al secolului XX. „Tăticul” lor a fost bestsellerul „Self-Help; with Illustrations of Character and Conduct” (1859), al lui Samuel Smiles, a.k.a. „Biblia liberalismului de la mijlocul epocii Victoriene”. De atunci şi până astăzi, a devenit clar că cea mai bună investiţie pe care o putem face în viaţă, oricare dintre noi, este în noi înşine, în cunoaşterea de sine, în propriul echilibru şi în propria fericire, iar drumul către ele poate fi pavat cu astfel de volume.

Editura Litera reuneşte – sub titulatura INTROSPECTIV – cele mai relevante cărţi de spiritualitate, psihologie şi dezvoltare personală. Şi ne propune, prin lectură, să pornim într-o călătorie spre echilibru interior, într-o lume în care atenţia ne este acaparată de multe alte lucruri. Cele mai noi apariţii în seria INTROSPECTIV sunt:

  • „CUM SĂ IUBEŞTI” (de Thich Nhat Hanh) – Hanh este unul dintre cei mai notorii maeştri Zen contemporani (supranumit ,,celălalt Dalai Lama”), poet şi activist pentru drepturile omului, nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace (în 1967); autor a peste 100 de cărți despre meditație, mindfullness, budism (vândute în peste 3 milioane de exemplare doar în SUA); „Dacă torni un pumn de sare într-o cană cu apă, apa va fi cu neputință de băut. Dar dacă torni sarea într-un râu, oamenii pot scoate mai departe apă de-acolo ca să gătească, să se spele şi să bea. Râul e imens şi are capacitatea de a primi, de a îmbrățişa şi de a transforma. Când inimile noastre sunt mici, înțelegerea şi compasiunea noastră sunt mărginite, şi suferim. Nu-i putem accepta sau tolera pe ceilalți, împreună cu defectele lor, şi le cerem să se schimbe. Dar când inimile noastre devin mai încăpătoare, aceste lucruri nu ne mai fac să suferim. Nutrim multă compasiune şi înțelegere şi îi putem accepta din toată inima pe ceilalți. Îi acceptăm aşa cum sunt, şi atunci ei au şansa să se transforme. Aşadar, marea întrebare este: cum ne ajutăm inima să se dezvolte?”, întreabă Hanh în volum.
  • „CUM SĂ TE RELAXEZI” (de Thich Nhat Hanh) – „Nu e nevoie să‑ți rezervi un timp special pentru odihnă şi relaxare. Nu e nevoie de o pernă specială sau de echipament fantezist. Nu ai nevoie de o oră întreagă. De fapt, momentul de acum este unul foarte potrivit pentru a te relaxa. Probabil că inspiri şi expiri chiar în acest moment. Dacă poți să închizi ochii pentru o clipă, fă‑o. Te va ajuta să fii atent la respirația ta. Corpul tău face o mulțime de lucruri chiar în acest moment. Inima bate; plămânii inspiră şi expiră aer; sângele circulă prin vene. Fără efort, corpul tău lucrează şi e relaxat în acelaşi timp” (extras din carte).
  • „CALM. CUM SĂ-ȚI GĂSEŞTI LINIŞTEA ÎNTR-O LUME STRESANTĂ ŞI AGITATĂ” (de Gayatri Devi) – Devi este neurolog, profesor asociat la Şcoala de Medicină a Universității din New York, colaborator al BBC, CBS, „The Wall Street Journal” şi „Time”, preşedinta „Asociaţiei Femeilor Medic Americane”; autoarea scrie cât de greu de atins pare calmul de care avem nevoie în lumea contemporană şi ne îndrumă cum să ne folosim de puterea sistemului nostru natural de relaxare pentru a scăpa de migrene, dureri de gât, probleme gastrointestinale, tulburări de somn şi pentru a face mai bine față dificultăților vieții; în loc de medicamente, ne oferă câteva tehnici uşor de pus în practică, care vor sparge cercul vicios al stresului – rețeta eficientă pentru o viață mai fericită!

În aceeaşi colecţie INTROSPECTIV, la Litera, au mai apărut: „Jocul vieții şi cum să-l jucăm” (de Florence Scovel Shinn) şi „Mindware. Instrumente pentru o gândire inteligentă” (de Richard E. Nisbett), iar Editura Litera are în pregătire şi: „Inteligenţa personală. Cum ne modelează personalitatea calitatea vieţii” (de John D. Mayer), „Calea deschisă. O călătorie alături de Dalai Lama” (de Pico Iyer) şi „Creierul care spune poveşti. Aventura unui neurolog spre a înțelege ce anume ne face oameni” (de V.S. Ramachandran).

Comentarii

ȚI-A PLĂCUT ARTICOLUL?