Olimpiada dansatorilor de streetdance – RHHDC

Este cea mai mare competiţie de hip hop dance din România. Zeci de dansatori bat an de an drumul până la Oradea pentru a se întrece unii cu alţii, la Romanian Hip Hop Dance Championship, concurs desfăşurat sub licenţa Hip Hop International, organizaţie imensă, dedicată street danceului, apreciată mondial.

N-a fost anul acesta excepţia. Romanian Hip Hop Dance Championship a strâns la Casa de cultură din Oradea, între 18 şi 19 martie, la crème de la crème din hip hopul românesc. Dansatori veniţi pentru battleurile 1 versus 1 sau 2 versus 2 sau echipe de dansatori street dance, au bifat prezenţa la a şaptea ediţie a concursului.

HHI - 0016

Înscrierea la Romanian Hip Hop Dance Championship e până la urmă, floare la ureche. Oricine este membru al Hip Hop International poate participa la competiţie.

Noi nu vrem să îngrădim accesul nimănui. Din contră. Vrem să creştem nivelul, să îi ajutăm pe dansatori să se dezvolte. Nu închidem uşa nimănui.

Laura Claudia Chevari, parte a comitetului de organizare

Şi tocmai asta face ca în concurs să se poată înscrie şi cei mai tineri concurenţi. Anul acesta, cel mai mic participant a avut şase ani şi s-a luptat pentru tilul de cel mai bun dansator, categoria Juniors.

HHI - 0012

Medaliile oferite la finalul competiţiei 

Apropo de categorii, ele sunt trei la număr (dacă vorbim de vârsta participanţilor): Juniors ( 6-12 ani ), Varsity ( 13-17 ani ), Adult ( peste 18 ani ) şi şapte (dacă vorbim de stiluri de dans) Hip hop dance (5-8 dansatori), Breaking 1vs1, Popping, Locking, All style 2vs2, All style 1vs1, Mega Crew (15 – 40 dansatori).

HHI - 0010

Câştigătorii locului I, secţiunea Mega crew – Revolution Family

De Romanian Hip Hop Dance Championship ştiam câte ceva încă de anul trecut, de la organizatorul Black Sea Dance Camp, Oeru Silviu aka Cyutz. De altfel unul dintre abonaţii la locurile I ale competiţiei. Anul acesta a luat “doar” 4 medalii de aur, un personal best şi un caz aparte al competiţiei (nimeni altcineva nu a mai plecat cu atâtea premii acasă, Cyutz câştigând locul I la secţiunile popping, locking, All style şi mega crew, unde a participat alături de echipa sa de la Revolution Dance Studio).

Câştigătorii RHHDC sunt practic Campionii Naţionali al respectivului an. În mod normal, un titlu de acest gen ar trebui să aducă prestigiu, imagine, faimă etc trupei, coregrafului sau şcolii de dans, din care fac parte.

Cosma (Mihut) Lennon Levente, jurat Elite HHI 

La Romanian Hip Hop Dance Championship jurizarea e similară cu sistemul folosit la Jocurile Olimpice. Adică: nota cea mai mare şi cea mai mică sunt eliminate şi apoi se face o medie din notele rămase.

La această competiţie am reprezentat Hip Hop International şi România, în calitate de arbitru de elită. Există 2 categorii de membrii ai juriului – Performance şi Skill fiecare dintre ele contând 50%, iar la rândul lor, fiecare având alte 5 subcriterii de jurizare. Sistemul de jurizare Hip Hop International este cel mai complex şi mai performant la nivel mondial.

Cosma (Mihut) Lennon Levente, jurat Elite HHI 

Deci, nici vorbă de discuţii sau intrepretări. Cel puţin nu la capitolul jurizare…dacă vorbim însă de organizare, discuţii au fost.

Ediţia de anul acesta, ca şi organizare, a fost foarte slabă, iar DJ-ul de la calificări a fost praf! Însă publicul a fost foarte ok. Aceste premii au dovedit încă o dată ceea ce susţin de ceva timp: că suntem o forţă a dansului românesc şi cei mai buni din Constanţa.

Silviu Oeru aka Cyutz, Revolution Dance Studio

HHI - 0015

Câştigătorii de anul acesta

Una peste alta, a fost un eveniment cu plusuri şi minusuri. Din punct de vedere al prezenţelor pe scenă, al showului pe care concurenţii l-au oferit, concursul a confirmat. Nu mă îndoiesc că am văzut ce are mai bun de oferit România pe partea de street dance. Dovadă şi numele echipelor şi coregrafilor prezenţi la Oradea.

Prezentatorii competiţiei, care au îngropat cu întrebări anoste unul dintre cele mai aşteptate momente – disputa crewurilor, alegerile neinspirate ale unuia dintre DJ (selecţiile sale au fost comentate şi de către unul dintre arbitrii serii) sunt aprig discutate de comunitatea dansatorilor. Salvarea showului a venit din partea celui de-al doilea DJ, care a reuşit să ridice toată lumea la dans, într-una dintre pauze.

HHI - 0002

Avem încă numeroase aspecte de corectat, îmbunătăţit şi de înţeles. Din păcate există un obstacol financiar, de care se lovesc atât Hip Hop International România, dar şi dansatori, părinţi, susţinători. E foarte greu pentru că s-a intrat într-un lanţ, în care fiecare verigă depinde una de cealaltă şi undeva trebuie să se întâmple acel factor de risc care să dea drumul lucrurilor în sens pozitiv. E mai complicat, dar sunt optimist şi încrezător că pe viitor lucrurile se vor îmbunătăţi mult de tot!

Cosma (Mihut) Lennon Levente, jurat Elite HHI 

Competiţia nu se rezumă la premii şi medalii însă.

Concursul oferă oportunitatea de a trece la un alt nivel. Romanian Hip Hop Dance Championship este specială pentru că alte competiţii similare din Europa se opresc după desemnarea câştigătorilor la nivel naţional, aici dansatorii pot continua, având posibilitatea să îi întâlnească pe cei mai buni din întreaga lume. Nu există altă competiţie la fel în România sau pe continentul nostru.

Laura Claudia Chevari, parte a comitetului de organizare

Ce înseamnă asta mai exact? Odată premiaţi, dansatorii pot începe pregătirea pentru confruntarea cu elitele lumii, la World Hip Hop Dance Championship, cel mai mare eveniment de acest gen din lume. Siteul oficial, anunţă peste 3000 de participanţi la ediţia de anul acesta ce se va desfăşura între 8 şi 13 August în Las Vegas.

 

 

Comentarii

ȚI-A PLĂCUT ARTICOLUL?