Proiectul care-ți deschide mintea!

Un eveniment planetar

Zilele astea la mine în feed a circulat o glumă cu și despre programare și limbajul de codare. M-am uitat la imaginea asta ca mâța în calendar. A fost unul dintre momentele când mi-am dorit să fi auzit de Hour of Code mult mai devreme.

it jokes

Imaginea care mă bântuie…încă aștept subtitrarea!

Hour of code este unul dintre evenimentele dedicate educării noii generații, o mișcare globală în care sunt implicați milioane de elevi și studenți de pe întreaga planetă.

În cadrul evenimentelor Hour of Code, oricine poate primi inițierea în programare și tehnologia calculatoarelor. Sună tocilăresc? Guess what? De ceva vreme, tocilarii conduc lumea. Zuckerberg și-a clădit un imperiu, iar acum trăiește așa de bine, încât a hotărât să-și doneze acțiunile sale Facebook, în scopuri caritabile, rău nu o duce nici Bill Gates și nu știu să mai fie cineva din generația „cheii de gât”, care să nu fi auzit de Steve Jobs și de moștenirea pe care el ne-a lăsat-o. Toți oamenii ăștia cunoșteau ceva ce nouă, neinițiaților, ni se pare o limbă străină. Și de fapt, dacă stai să întorci lucrurile un pic pe toate părțile, programarea cam asta e.

Programarea este o ramură foarte importantă a informaticii, ce ajută la crearea programelor (software) necesare pentru majoritatea activităţilor realizate cu ajutorul calculatorului. Un limbaj de programare este o tehnică de comunicare standardizată, pentru transmiterea instrucţiunilor către un computer. Un limbaj de programare are definit un set de reguli sintactice şi semantice (nr: fix ca în limba română, unde avem cuvinte pe care le ordonăm într-un mod anume, formând propoziții/fraze ). Programatorul are posibilitatea să specifice cu ce fel de date va lucra computerul şi ce acţiuni va executa acesta în anumite situaţii precizate.

via Wikipedia

talpes

Peste 700 de mii de participanți români

Așadar, Hour of Code este șansa noastră, a tuturor, să învățăm o nouă limbă străină: programarea! O șansă care apare ca un cadou ajuns ceva mai devreme de la Moș Crăciun pentru că în România, Hour of Code a început de pe 7 Decembrie și se încheie duminică, 13 Decembrie.

cursanti

Unii dintre cursanții Hour of Code

Până acum, peste 700 de mii de persoane au urmat unul dintre tutorialele de o oră, împrietenindu-se cu tehnologia și calculatoarele. Mulți dintre aceștia abia au îvățat să își scrie numele corect! Ceea ce mi se pare admirabil și o dovadă reală a faptului că Hour of Code este accesibil oricui. E adevărat că cei mici abia au așteptat să facă altceva pe lâgă orele de citire și matematică, mai ales că tutorialele puse la dispoziția de organizatori au fost construite cu teme din Star Wars, Minecraft și Regatul de Gheață!

star wars

Hour of Code (Ora de Programare) este o mişcare globală ce a atins zeci de milioane de elevi si studenţi din peste 180+ de ţări. Oricine, oriunde poate organiza un eveniment Hour of Code. Tutorialele de o oră sunt traduse în peste 40 de limbi. Nu ai nevoie de cunostințe speciale și poți să ai între 4 și 104 ani.

de aici

Un eveniment promovat și de soliști

Evenimentul din România a atras atenția și personelor publice, care au promovat Hour of Code pe conturile de Facebook.

smiley

Ce poți învăța într-o oră?

Cu siguranță nu o să te bați pe spate cu Bill Gates după o oră de studiu. Dar, evenimentele de genul acesta nici nu își propun să transforme pe cineva într-un geniu al programării, ci doar să introducă cât mai multă lume în această lume tehnologizată. Mulți dintre cei care participă la Hour of coding descoperă că vor să urmeze cursuri specializate de programare și că ora aia inițială abia le-a deschis apetitul, a fost un fel de hor d’oeuvre.

dorin

Dacă ne uităm la cei de peste ocean, prin Statele Unite, aflăm că la ora lor de studiu a programării au participat până acum aproape 40 de milioane de oameni, iar organizatorii s-au bucurat de pe urma feedbackul impresionant primit de la elevi, studenți, profesori și părinți.

Tehnologia este peste tot în jurul nostru, de la internet la telefoane mobile, ceasuri inteligente până la controlul zborurilor și roboți industriali. Încet-încet, roboții vor prelua din ce în ce mai multe sarcini executate în prezent de oameni. Viitorul este al celor care proiectează și programează software-ul care însuflețește masinile.

Andrei Pitiș, Fondator și CTO, Vector Watch

Cine organizează Hour of Code?

Evenimentul Hour of Code este organizat de Code.org, o organizație non-profit dedicată tehnologizării și educării oamenilor de pretutindeni. Code.org și partenerii săi (printre care Microsoft, Apple, Amazon, Boys and Girls Clubs of America şi College Board) doresc ca de la an la an, la evenimente de genul orei de programare să participe din ce în ce mai multe femei și elevi din comunitățile minoritare, îmbunătățindu-și astfel șansele de reușită într-o societate unde cel mai bun prieten al omului este mai nou, calculatorul.

Comentarii

ȚI-A PLĂCUT ARTICOLUL?