REVIEW: Cum a fost la expoziția OUR BODY: Universul interior

Știam cât de comentate sunt expozițiile cu exponate umane adevărate, de la evenimente precum Body Worlds sau Bodies…The Exhibition. Când am primit invitația de a vizita prima expoziție de acest gen, inaugurată la malul mării, am acceptat însă fără să mă împiedic de vreun prag al conștiinței. Și îți spun imediat de ce.

***

Expoziția de la Constanța este amplasată într-unul dintre cele mai potrivite locuri. N-aș fi zis asta atunci când am primit invitația. Pe ea spunea că sunt așteptată, alături de restul jurnaliștilor, la City Park Mall. O expoziție cu exponante umane la mall? Ei bine, evenimentul se ține într-o parte specială, izolată cumva de agitația magazinelor. Acum, după vizitare, nu cred că organizatorii ar fi găsit, în Constanța, un loc mai bun pentru eveniment. Trebuie să mergi ca să vezi de ce spun asta.

Press tour-ul a durat o oră (și un pic pentru mine, pentru că am rămas să mai pun și ceva întrebări suplimentare studentelor la medicină, pregătite să răspundă curioșilor). Corpurile din expoziție au fost într-adevăr ceva nemaivăzut până acum și asta datorită conservării printr-o metodă unică.

Apa și grăsimile din organism sunt înlocuite cu materiale plastice reactive. Polimerul plastic, folosit pentru conservarea corpurilor și organelor, este inițial flexibil, ceea ce permite amplasarea specimenelor în poziții diverse, apoi același polimer se întărește după ce este infuzat. Organele sunt identice cu starea loc de conservare până la nivel microscopic.

via comunicatul de presă Events

Așa cum spuneam, discuțiile despre cât este de etic să vizitezi o expoziție cu exponate umane adevărate mi se perinda prin minte. Însă, mă bucur că am trecut peste pragul psihologic și am acceptat să particip la eveniment cu mintea deschisă.


OUR BODY


Ce am avut de câștigat și cu ce impresii am plecat de la expo:

-corpul uman este cu adevărat surprinzător – dacă ești curios să afli mai multe despre sistemele care fac ca mașinăria aceasta să funcționeze, trebuie să vii la expoziție;

-pe cât de bine făcut pare tot corpul, pe atât de fragil este, mai ales când noi ne încăpățânăm să îl distrugem cu orice preț. E un duș rece să vezi cum arată plămânii unui fumător, for real, nu în varianta unei machete. Așa că dacă ai un fumător pe lângă tine, îți recomand să îi cumperi bilet la această expoziție;

-manualul de anatomie este una, realitatea alta. Am avut multe surprize de-a lungul expoziției și am aflat că evenimentul este revelator chiar și pentru studenții la medicină (am vorbit cu studentele care ne-au însoțit în tur și care ne-au dat „legenda” exponatelor; ele mi-au ]mpărtășit că evenimentul este extrem de educativ pentru oricine studiază medicina, întrucât nicăieri în România nu există corpuri și organe atât de bine conservate);

copiii apreciază expoziția și o primesc cu mirare și curiozitate. Aș fi zis că cei mici din grupul nostru (au fost, da, și copii cu noi) se vor speria sau vor privi timorați exponatele. Însă nu a fost deloc așa! Erau ochi și urechi să afle ce se ascunde prin diferitele vitrine. Deci, da, îți recomand sa mergi la expoziție împreună cu cei mici. Mai mult, organizatorii mi-au povestit că mulți copii descoperă pasiunea pentru medicină după ce văd expoziția!

-am fost uimită cât de departe ajunge an de an știința! este incredibil cum au reușit cercetărorii să conserve, prin acea metodă unică, părțile corpului, dar și nervi, vase de sânge sau diverse organe.


body3


Cui se adresează oficial evenimentul

Expoziția Our Body poate fi vizitată între 15 iulie și 15 octombrie, în City Park Mall, parcarea VIP nivel -1 (poti cere informații la info desk și vei fi îndrumat unde trebuie). Programul de vizitare este de luni până duminică.

Biletul de intrare costă 28 de lei pentru elevi și 45 de lei pentru adulți. Grupurile de peste 10 copii, beneficiază de reducere – 25lei/pers.

Familiile, persoanele fizice, grupurile școlare sau cele de studiu, artiștii care se ocupă de forma corpului sau studenții la medicină – toți vizitatorii pot afla mai multe despre elementele comune și complexitatea corpului uman. Cu un puternic accent pus pe sănătate și educație, expoziția „OUR BODY: Universul Interior” vrea să crească interesul publicului pentru cunoașterea propriului corp și să-i convingă pe vizitatori de importanța alegerilor cotidiene.

Evenimentul este produs de Universal Exhibition Group și promovat de Events, echipă ce a organizat în premieră în România, la Muzeul Antipa un proiect similar, intitulat The Human Body. Acesta a înregistrat un record de audiență: peste 88 de mii de vizitatori.

 

Comentarii

ȚI-A PLĂCUT ARTICOLUL?