Shoebox-Bucuria din cutia de pantofi

De câteva zile mă uit pe net la tutoriale despre cum poți transforma o banală cutie de patofi, într-o minunată cutie de cadouri. Nu vreau să îmi deschid vreo afacere de cutii sau cutiuțe handmade, ci vreau să pregătesc o cutie pentru campania ShoeBox, ce a început fix de 1 Decembrie. Se întâmplă de niște ani buni ca în preajma Crăciunului copiii defavorizați să primească cadouri, în cutii de patofi, ambalate frumos.

Începuturi

“Proiectul ShoeBox este o încercare minusculă de a face lumea un loc mai frumos”, declară pe siteul oficial Shoebox, inițiatorii campaniei, Oana si Valentin Vesa, doi clujeni. Din 2007 încoace familia Vesa reușește să schimbe lumea, un pic mai mult cu fiecare an care trece.

initiatorii campaniei

Oana si Valentin Vesa via famclub.ro

În urmă cu opt ani, mezinul Luca Vesa primea o lecție valoroasă de la părinți: cum să împarți din ce ai tu cu cei mai puțin norocoși. Luca a fost încurajat să aleagă jucării și haine pe care să le dăruiască copiilor mai săraci. Apoi a mers cu părinții și un coleg de-ai săi, care a strâns și el câteva lucruri, să distribuie ajutoarele copiilor din zona Pata Rat (groapa de gunoi a Clujului). Luca a fost impresionat de ce a văzut acolo și a povestit colegilor de grădiniță experiența sa. Părinții copiilor au aflat totul și i-au rugat pe soții Vesa să își unească forțele și să facă același gest și anul următor. Așa se face că în 2008 s-au strâns peste 500 de cutii, numărul lor crescând apoi an de an, ajungând în 2013 la peste 30 de mii de cutii, strânse de la românii din 8 țări!

poster

Unul dintre afișele campaniei de anul acesta

Un proiect fără bariere geografice

Rezultatele campaniei de anul trecut sună minunat în cifre: în peste 100 de locuri din țară și din străinătate s-au adunat mai mult de 37 de mii de cutii.

Participarea în centrele de colectare #ShoeBox2014 a fost impresionantă și din prisma organizatorilor care s-au ocupat de fiecare locație, cât și a numărului de voluntari care au venit pe lângă ei și au ajutat la colectare, sortare, inventariere (…) vorbim de peste 300 persoane implicate între 1-24 decembrie 2014, la care se adaugă angajații din 308 companii mici, mijlocii și mari din România, care au preferat să adune cutiile în interor, fără să fie centre de colectare cu acces public.

Organizatorii via Shoebox.ro

Nevoie de acest ajutor nesperat, au tot mai mulți copii dacă e să ne uităm pe statisticile UNICEF, care arată că de când România a intrat în Uniunea Europeană, numărul copiilor care au nevoie de ajutor este în creștere.

Dacă deschidem bine ochii o să găsim la fiecare colț de stradă un copil sau adolescent singur, flămând, înfrigurat și părăsit. Nu salvăm lumea cu o cutie de pantofi umplută cu dulciuri și alte lucruri, dar vom învăța, în timp, să ne gândim la ceea ce avem și nu le ceea ce ne mai dorim.

Organizatorii via Shoebox.ro

cadou

Unul dintre momentele cele mai plăcute ale Shoebox

Campania de anul acesta abia a început, dar veștile bune apar una după alta. Organizatorii au reușit să deschidă cetre noi de colectare, atât în România, cât și în Republica Moldova și Israel.

De câțiva ani buni am încercat să ajungem în Republica Moldova. Am tot fost în stadiul de a începe discuții despre a avea o locație acolo sau măcar să ducem cutii, ceea ce am reușit anul trecut. Acum însă, am bucuria să vă anunț că am definitivat discuțiile cu fundația “Familia Sturza” și vom avea primul centru de colectare în Republica Moldova, la sediul Fundației „Familia Sturza”.

Organizatorii via Shoebox.ro

2014

Câțiva dintre cei care au primit cutii în 2014

Schimbările din 2015

Noua campanie vine cu schimbări și în ceea ce privește conținutul cutiilor, după ce anul trecut mai mult de 2000 de cutii nu au ajuns la copii, pentru că aveau un coținut discutabil (asta ca să fim drăguți!).

În urma discuțiilor avute cu ceilalți coordonatori, am decis ca începând cu anul 2015 să primim la ShoeBox doar cutii care au conținut lucruri noi, nefolosite și cu etichetă. Fără excepții. Dacă facem cadouri unui copil sărac nu văd de ce am merge cu lucruri murdare, stricate sau folosite.

Dacă și tu vrei să participi la campania Shoebox de anul acesta, urmează pașii super simpli de pe siteul campaniei și află tot de acolo unde este cel mai apropiat centru de colectare!

Experiența ShoeBox este pentru mine o lecție de viață, repetitivă, consecventă și indubitabilă că românii sunt minunați! După revoluția din ’89, ani la rândul am primit “ajutoare” de prin tot felul de țări. Ne miram cum de le păsa străinilor aceștia, care trăiesc la depărtare de noi (…) Am ajuns să gândesc acum că dacă nu dau celui de lângă mine, ajung să fiu sărac cu buzunarele pline și acru, având cămara plină de miere.

Organizatorii via Shoebox.ro

cutii

O mică parte din cele 37 de mii de cutii strânse în 2014

Câteva idei despre ce poți pune în cutii, așa cum sunt prezentate și pe siteul campaniei:

  • dulciuri (ciocolată, biscuiți, napolitane), dar NU ceva perisabil (ex.banane, portocale, iaurt)
  • rechizite: caiete de scris, creioane colorate, un ghiozdan, un penar sau orice altceva
  • jucării
  • produse de igienă personală: perie și pastă de dinți, săpun, șampon, gel de duș, absorbante chiar!
  • o felicitare de Crăciun pe care să scrii câteva rinduri pentru copilul care va primi cutia de la tine (ești liber să pui datele tale de contact și să păstrați legătura în continuare)
  • articole de îmbrăcăminte: un fular, căciulă, ciorapi groși, mănusi sau orice altceva similar
  • poate o lumânare parfumată (mulți dintre ei NU au nici măcar curent electric)

Cutiile sunt strânse în centrele din țară și din străinătate până pe 15 Decembrie și sunt apoi distribuite către copii între 16 și 24 Decembrie.


 

Lasă vorba să umble despre Shoebox și află de pe umblat.ro care sunt restul campaniilor și a evenimentelor caritabile, desfășurate în luna Decembrie!

Comentarii

ȚI-A PLĂCUT ARTICOLUL?