Super hack fest în capitală!

Hackathon. Ce bine era să fi știut cuvântul ăsta pe vremea când organizam campionate de Spânzurătoare cu gașca de la bloc. Cuvântul, care e o combinație între hack și marathon, descrie toate evenimentele unde specialiști IT și nu numai, se întâlnesc într-un loc stabilit dinainte și comunicat public. Scopul: toată lumea își pune mintea la contribuție ca să găsească cele mai bune soluții sau să creeze ceva cu adevărat intuitiv, nou, original. Primul Hackathon a fost organizat, conform Wikipedia, prin ‘99, atunci când zece IT-iști au încercat să găsească portița legislativă, pentru a putea exporta softuri criptate din SUA. Prin ’99 eu cred că abia făceam cunoștință serios cu netul, deci habar n-veam de hackathon sau hack fest, cum i se mai spune.

Picture-of-Hackathon1

Personal, de hackathon mi-a fost dat să aud acum, când în capitală se pregătește primul eveniment de acest fel, organizat de o instituție financiară din România. Vorbesc aici despre inițiativa ING, 24 H CodING, ce va avea loc între 20 și 21 Noiembrie. Dezvoltatori, programatori și alți specialiști IT, vor încerca să decopere cele mai bune servicii și aplicații pentru o bancă a viitorului. Timp de 24 de ore, vor lucra în echipă, implementând o tehnologie nouă sau o aplicație care ar putea face viața mai frumoasă, mai bună și mai roz clienților, dar și angajaților ce trudesc pentru ING.

Ediția organizată în capitală este un head hunting declarat și o recunoaștere a mad skillurilor pe care le au specialiștii IT din România. Managerul olandez care a adus acest eveniment la noi în țară a declarat pentru Wall Street că ING va recruta peste 200 de specialiști IT în București.

securithon

Deci, dacă visezi noaptea coduri, dacă HTML e a doua ta limbă, vorbită fluent, atunci hackathonul celor de la ING e de tine. Însă, dacă astrele nu sunt aliniate cum trebuie și ratezi CodING-ul, mai notează un hackathon la tine în agendă, unul care are loc un pic mai devreme: 14-15 Noiembrie la Connect Hub, tot în capitală. Organizator: Avira. De data aceasta miza este securitatea internetului. Specialiștii care vin la eveniment vor lucra cât sunt ziua și noaptea de lungi, ca să dezvolte aplicații ce asigură navigarea în siguranță pe net.

Ce e fun la evenimentele astea e că pe lânga premiile consistente puse în joc (la CodING poți câștiga o excursie în Silicon Valley, pe când la hackathonul gândit de Avira câștigi până la 2000 de EURO), mai și socializezi cu pasionați IT-iști, ca și tine, de la care înveți cât cuprinde! Și deși numele nu ar spune, un hackathon chiar e fun!

La 24 Hour Securithon by Avira, de exemplu, gustările sunt din partea organizatorilor (pizza și fructe – un minunat brain food) și tot ei, organizatorii, pun la dispoziție și spații speciale de relaxare, așa încât hackathonul nu e ca teza la chimie, ci mai degrabă ca o seară de gaming cu prietenii.

hackathon_rules

Și apropo de gaming, un super Game Jam a fost organizat la București de Ubisoft, acum ceva vreme. Game Jam-ul este ca un hackathon, doar că aici miza este crearea unui joc. Fiecare întâlnire de genul ăsta are o temă, care rămâne însă secretă până la startul eventului. Organizatorii doresc să elimine din start posibilitatea ca unii dintre participanți să vină deja la eveniment cu un joc făcut de acasă. Un game jam durează de obicei două zile, timp în care toată lumea trece prin etapele creării unui joc.

În calendarul evenimentelor trecute, dar memorabile, includem și Hackathonul din noiembrie 2014, din capitală (a avut loc chiar în weekendul alegerilor), ce a promovat colaborarea și schimbul de informații, în beneficiul societății civile. La fel de memorabil a fost și hackathonul organizat în urmă cu doi ani de către EA România și Universitatea Politehnică, București. 18 echipe s-au întrecut atunci, încercând să dezvolte cea mai bună aplicație pentru telefonul mobil.

Comentarii

ȚI-A PLĂCUT ARTICOLUL?