Șușoteală lângă o ceașcă de ceai

Casa spre care tocmai mă îndrept își duce anii mândră. A fost construită în scurta perioadă de pace dintre cele două războaie mondiale, la 1934. E un spațiu pe lângă care studenții de la Facultatea Ovidius, din Constanța, trec des. Poate că unii dintre ei, cei mai puțin grăbiți, i-au și bănuit metamorfoza. Public, clădirea de pe Bulevardul Mamaia și-a arătat noua față abia la sfârșitul lunii ianuarie, după o perioadă de renovări.

IMG_6258

Intrarea clădirii a rămas neschimbată

Luna trecută însă, orele epuizante de face lifting și înfrumusețare s-au încheiat, iar pe Mamaia 118 s-a deschis prima ceainărie-cafenea din Constanța, loc dedicat boemilor, oamenilor care vor să socializeze, într-un spațiu ce pare modelat dintr-un impuls de creativitate.

 

De fapt, nimic nu e aruncat la întâmplare. Clădirea în sine a făcut obiectul unei adevărate vânători, care a durat doi ani de zile. Alexandra și Codruț, cei doi tineri care și-au dat examenul în antreprenoriat cu acest spațiu, rescriind trecutul în prezent, și-au dorit să ofere constănțenilor propria Grădină Verona sau Edenul, din capitală.

În 2013, au găsit clădirea care astăzi găzduiește Șușote, spațiul ce combină stiluri și elemente de design, pliindu-se pe cele mai variate personalități. Acela a fost momentul când planul lor a început să prindă contur. Doi ani de zile, Alexandra și Codruț au strâns idei, au adunat informații, au făcut bugete și apoi le-au refăcut. Când în sfârșit casa a fost scoasă spre închiriere, cei doi n-au ezitat. Au semnat contractul cu proprietarii și s-au apucat de muncă.

12654324_933531396701258_8901964338182016620_n

Au făcut totul împreună, de la zero, devenind practic zugravi/proprietari de cafenea, alternând între zugrăvitul pereților și vizitele birocratice, pentru obținerea actelor necesare.

Toată forfota aceasta nu se vede nicicum în interiorul Șușote, un loc cald și primitor. Cele trei camere ale casei pot fi fiecare luate ca spații de sine stătătoare, dar totuși complementare.

12509340_926616357392762_899929785895717192_n

„Prima cameră se numește Camera Color. E un loc pentru studenți, dar nu numai pentru ei”, îmi spune Alexandra, în timp ce așează în fața mea ceaiul cu miros puternic de cuișoare și scorțișoară. Lângă el, am primit o mică delicatesă: lokum (rahat turcesc) din morcov și din migdale, pe care Alexandra îl are de la o prietenă d-ale sale, venită de curând din Turcia. “Noi vrem să ne răsfățăm clienții. Așa că dacă primim ceva, preferăm să împărțim cu ei”.

Uitându-mă în jur înțeleg cât de nimerit e Șușote, drept nume a acestui loc. Camera Color e locul perfect unde constănțenii se pot strânge ca să alunge plictisul, șușotind cu prietenii la o cafea sau lângă o ceașcă cu ceai parfumat.

“Atât biblioteca, cât și canapelele au fost făcute de noi. Culorile și texturile diferite ale tapițeriei au fost alese aleatoriu. Fiecare a ales ceva ce i-a plăcut, apoi am încercat să combinăm stilurile și materialele cumva. E o cameră unde poți citi, alegând o carte din Biblioteca pentru toți sau o revistă. Poți juca și un board game, avem Scrabble, Meșterul Manole sau Dixit. Dacă se închid, ușile spațiul se poate transforma într-o cameră de studii pentru studenți sau un loc unde se organizează ateliere creative pentru copii”.

Alexandra Ince, Manager Șușote

Din camera plină de culoare, trecem în Salonul Continental. Sunt invitată să testez confortul oferit de scaunele și canapelele cumpărate din Germania. Spațiul combină mobilier de anticariat, recondiționat de Codruț, cu piese cumpărate din IKEA. Efectul este un amestec surprinzător de potrivit.

12410530_927602393960825_6255423372268220506_n

Camera Retro e ultima pe care o văd. “O bușeală de idei, asta a fost aici”, îmi spune Codruț. N-aș fi putut nicicum să o spun mai bine ca el. Gramofonul tronează pe o noptieră albă, cumpărată cu preț redus, pentru că avea o mică defecțiune. A fost reparată cu ușurință de meșterul Codruț. Aparatul la care cei ce vin la Șușote pot asculta viniluri, bucurându-se fie de muzica înregistrată la 1987 sau de sunetul poveștilor din copilărie, este cel care strânge în jurul său toate elementele vechi și noi din încăpere.

Detaliile sunt cele cu care Alexandra și Codruț speră să își cucerească clienții. Farmecul Șușote e de necontestat. Îl regăsești în ceștile de porțelan, în care poți servi un ceai White Cinnamon Sage sau lapte cu miere și scorțișoară, ori un  frappe, făcut cu înghețață aromată de vanilie. Același farmec e și în camerele dichisite, în elementele suprinzătoare de decor, care reconstruiesc ambianța homey, pe care Alexandra și Codruț și-au dorit-o pentru Șușote!

Dacă locul te inspiră, hai și tu să șușotești! Poți vedea programul complet al evenimentelor de aici și detalii despre Șușote și pe siteul nostru, www.umblat.ro, iar aici găsești pagina cafenelei de pe Facebook.

 

Comentarii

ȚI-A PLĂCUT ARTICOLUL?