TIFF.15 – noutățile unui festival consacrat

 

Știam eu că anul acesta o să am mare nevoie de confetti și baloane. De la gând la faptă însă drumul e tare lung, așa că propsul meu rămâne tot electronic.

Anunțul însă… anunțul e la fel de important cu sau fără baloane ori confetti.

Umblat.ro a devenit oficial partenerul celui mai mare festival de film din România, TIFF. Anul trecut scriam din scaunul spectatorilor despre Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), incluzându-l în topul celor mai bune evenimente din 2015. În 2016, echipa umblat.ro are locuri în primul rând, la evenimentul care a strâns numai anul trecut peste 70 de mii de spectatori. Festivalul începe pe 27 mai și se va încheia pe 5 iunie. Sute de filme vor fi proiectate la Cluj, iar proiecțiile vor strânge cu siguranță un public numeros.

TIFF este organizat de Asociaţia Pentru Promovarea Filmului Românesc. Înfiinţat în 2002, este primul festival internaţional de film de lung-metraj din România. În cei 14 ani de existenţă, TIFF a devenit un brand recunoscut în România nu numai pentru calitatea programelor prezentate, ci şi pentru organizarea excelentă, atmosfera efervescentă şi multitudinea de evenimente, de la seminarii şi workshopuri până la concerte şi petreceri până în zori de zi.

via tiff.ro

Și ce ediție se anunță la început de vară! Va trebui să fii cu ochii pe umblat.ro ca să afli toate noutățile despre TIFF, ce și unde o să se întâmple, dar și cine vine în mai, la festival.

Imagini de la TIFF 14, desfășurat în 2015

Începem cu prima veste legată chiar de primul weekend de TIFF! Atunci castelul Banffy de la Bonțida va fi teren de joacă și spațiu pentru ateliere creative și spectacole pentru copii, în timp ce serile vor fi rezervate proiecțiilor și concertelor.

Pe 28 mai, un documentar captivant și pe alocuri tulburător despre un secol de spectacole de circ, bâlciuri și carnavaluri, va rula în premieră la TIFF. The Show of Shows adună imagini de arhivă inedite cu clovni, dansatori, acrobați care execută cascadorii amețitoare, freak shows și scene crude de exploatare a animalelor și copiilor, într-un portret fascinant al acestei lumi atât de populare.

via tiff.ro

haxan-witchcraft-through-the-ages-1922

Debut captivant la TIFF, cu The Show of Shows 

A doua veste, al doilea motiv să zâmbim!

TIFF îi dedică anul acesta o amplă retrospectivă regizorului cult Sion Sono, copilul teribil al cinema-ului independent japonez, prezentând 10 dintre cele mai provocatoare filme ale sale. Cu o carieră care se întinde pe parcursul a trei decenii și 46 de filme, Sion Sono este unul dintre cei mai prolifici regizori contemporani. Cineastul a fost prezent în secțiunea Fără Limită la TIFF 2012, cu filmul Himizu.

Sion Sono este eroul celei mai explozive retrospective din istoria TIFF-ului. Iconoclast, provocator și imposibil de inventiv, acest enfant terrible al filmului japonez contemporan trece cu o ușurință uluitoare de la un gen la altul și-ți trage covorul de sub picioare exact atunci când crezi că i-ai prins șpilul. Filmele lui nu seamănă unul cu altul, deși le face pe bandă rulantă, și respiră grație, groază, contradicție și exces prin toți porii. Puțini au vorbit însă despre dragoste așa cum a făcut-o el în capodopera Love Exposure. Spirit eminamente liber, Sion Sono este la TIFF 15 ca la el acasă”.

Directorul artistic TIFF, Mihai Chirilov

Sion Sono (54 de ani) a debutat ca poet la 17 ani, iar ca cineast, în lungmetraj, la 28 de ani, cu Bicycle Sights (1990), un succes neașteptat în Japonia. Este recunoscut pentru că preferă  să scrie, să regizeze, să producă și să creeze singur coloana sonoră pentru filmele sale. Abordează cu lejeritate genuri foarte diferite, sabotând ingenios convențiile fiecăreia dintre ele, iar firul roșu al temelor sale este alienarea individului în societatea modernă. Creațiile sale au fost proiectate în sute de festivaluri și premiate la Berlin, Karlovy Vary sau Sundance.

sion

Sion Sono, autorul premiatei pelicule Love Exposure

Love Exposure, cel mai premiat film al lui Sion Sono, recompensat printre altele cu Premiul FIPRESCI la Berlinale 2008, i-a conferit statutul de regizor cult. Călătoria epică de aproape patru ore este o satiră religioasă centrată în jurul fiului răzvrătit al unui preot fanatic, care hotărăște să comită cât mai multe păcate capitale. British Film Institute l-a plasat printre cele mai bune 10 filme din cinema-ul japonez.

Festivalul Internațional de Film Transilvania (27 mai – 5 iunie 2016) este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația pentru Festivalul de Film Transilvania, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Ministerului Culturii și Primăriei Municipiului Cluj-Napoca.
În cei 14 ani de existenţă, TIFF a devenit un brand recunoscut în România nu numai pentru calitatea programelor prezentate, ci şi pentru organizarea excelentă, atmosfera efervescentă şi multitudinea de evenimente, de la seminarii şi workshopuri până la concerte şi petreceri până în zori de zi. #lasăvorbasăumble

Comentarii

ȚI-A PLĂCUT ARTICOLUL?