Toamna cinefililor – ce filme mai vedem?

Toamna nu se mai numără demult bobocii. Anul acesta am trecut la treburi ceva mai lucrative: festivalurile de film ce au loc acum, când zumzăie iar școlile, sunt locuri pe unde e #deumblat. Nu sunt puține, dar cu un pic de organizare ai putea ajunge la toate!

#1. Retrospectiva Anonimul – 8/11 septembrie

Festivalul de film Anonimul are loc de ani de zile la Sfântu Gheorghe, într-unul dintre cele mai frumoase resorturi de pe la noi: Green Dolphin & Village. 

Pentru cei care nu au putut nicicum în frumosul sătuc dunărean, la ediția cu numărul 13 a festivalului, există Retrospectiva Anonimul. Cinema Elvira Popescu difuzează de vinerea aceasta un calup de scurtmetraje românești și programul tematic Actori în spatele camerei, iar sâmbătă, două lungmetraje de la Festivalul de Film Rotterdam: 5 October și Radio Dreams. Ultima zi de weekend este dedicată filmelor câștigătoare ale festivalului.

Programul complet aici.

#2. Bucharest Art Film Festival 8/11 septembrie

BAFF este unul dintre festivalurile nou intrate în „grila” noastră. La gala de deschidere a evenimentului a fost proiectat filmul mut „Brâncuși Filme”, ce îl prezintă pe sculptor în atelierul de la Paris, lucrând sau aranjându-și lucrările. Alegerea nu este deloc întâmplătoare, dat fiind că 2016 marchează un moment important: 140 de ani de la nașterea artistului.

Dezbateri, proiecții și o expoziție dedicată cunoscătorilor, iubitorilor și amatorilor fenomenului cinematografic, sunt programate în cadrul Festivalului de film de(spre) artă — Bucharest Art Film Festival, care va avea loc de joi până duminică la Muzeul Țăranului Român și Institutul Cultural Român. Festivalul va continua la Cinema Muzeul Țăranului — Sala Horia Bernea cu proiecții de film dedicate lui Constantin Brâncuși, filme în premieră în România, dar și cu dezbateri care adună nume importante din domeniile creative, artistice și de cercetare.

via Agerpres

Programul detaliat este aici. 

#3. Bucharest Music Film Festival – 9/18 septembrie

Ajuns la ediția cu numărul 11, Bucharest Music Film Festival este un eveniment dedicat mai mult muzicii, ce-i drept, dar sunt strecurate în program și proiecții cinematografice, iar intrarea este liberă – deci trebuie bifat. Festivalul este organizat de ARCUB.

Devenit deja o tradiție în peisajul cultural al orașului, Bucharest Music Film Festival celebrează ediția cu numărul 11. Primăria Municipiului București, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București invită toți pasionații de muzică bună, în Piața Universității, între 9 și 18 septembrie. Evenimentul transformă centrul orașului într-o oază de verdeață și armonie, prin seria de concerte live și proiecții cinematografice atât de apreciate de publicul bucureștean.

via comunicatul de presă

Ediția de anul acesta se va muta din Piața George Enescu, într-un nou decor. Timp de zece zile, bucureștenii sunt așteptați în Piața Universității, la scena din zona esplanadei cu statui. (detalii)

#4. Noaptea Albă a Filmului Românesc  – 16 septembrie

E clar, devenim curând insomniaci. Dacă stăteam bine cu orele de somn, Noaptea Albă a Filmului Românesc ne va reordona orele dedicate odihnei.

Cine mai are nevoie de somn, când se anunță un maraton cu filme de ficțiune și documentare premiate la marile festivaluri sau cu succes la public, drame, comedii și thrillere, în proiecții speciale sau în avanpremieră?!

Peliculele vor fi difuzate la Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Elvire Popesco, Centrul Cultural „Casa Artelor”, Parcul Titan (Parcul Artelor), Parcul Crângași,J’ai Bistrot, Deschis Gastrobar, Unteatru, Make a Point și Clubul de Educație Alternativă (Ferentari).

Detalii aici. 

Noaptea-Alba-a-Filmului-Românesc

#5. Dracula Film Festival – 12/16 octombrie

Când te-ai uitat ultima dată la un film de groază? Filme horror, SF, supranaturale, thriller sau fantasy vor fi proiectate și anul acesta în cadrul festivalului Dracula Film. Evenimentul de la Brașov este structurat pe 3 secțiuni:

-competiție lungmetraj internațional

-competiție scurtmetraj internațional

-competiție scurtmetraj românesc (DFF este singurul festival din România de acest gen care are o competiție de scurtmetraj).

Începând cu ediția de anul acesta, Dracula Film Festival a mai adaugat o secțiune, numită Dracula Digital, care are scopul de a promova educaţia cinematografică în rândul adolescenţilor, și de a le oferi tinerilor din toată ţara șansa de a se apropia de lumea filmului. (detalii)

#6. Les Films de Cannes  à Bucarest – 14/23 octombrie

Agenți care au gestionat carierele unor celebrități, și directori de casting renumiți, vor fi prezenți pe 22 octombrie la București, la conferința Managing Talents, în cadrul festivalului Les Films de Cannes Bucarest.

Asta da frază catchy, care să te scoată din starea Mneah și să te trimită direct la film(e).

Și ai ce vedea la unul dintre cele mai importante evenimente culturale ale toamnei, Les Films de Cannes à Bucarest, ce revine cu o ediție extinsă și cu cele mai așteptate pelicule din selecția Festivalului de la Cannes.

Pentru prima dată, festivalul se va întinde pe durata a 10 zile, iar ediții speciale vor avea loc la Cluj-Napoca (14/16 octombrie), Iași și Timișoara (21/22 octombrie).

managing-talents-les-films-de-cannes

Revenind la conferința Managing Talents, e de spus că aceasta va aborda cele trei meserii care pun în valoare actorul – managerul, agentul și directorul de casting, dar și subiectul reprezentării regizorilor de cinema.

Invitații conferinței sunt:

Ilene Feldman (talent manager, unul dintre cei mai cunoscuți și influenți agenți din Statele Unite, cu nume ca Ryan Gosling, Colin Farrell sau Jude Law)

-Avy Kaufman (director de casting; a colaborat cu regizori celebri precum Ang Lee, Robert Redford, Steven Spielberg sau Ridley Scott și a semnat castingul pentru mai mult de 150 de producții, printre care Life of Pi, American Gangster, Brokeback Mountain sau The Sixth Sense).

– Richard Cook (fondatorul Cat Laughs Comedy Festival în Kilkenny, Irlanda, unul dintre cele mai importante festivaluri de comedie; în portofoliul său, alături de actori precum Cillian Murphy, Aidan Turner și Pierce Brosnan, se află și Vlad Ivanov)

– Georg Georgi (fondatorul Das Imperium, Germania, o agenție care reprezintă numeroși actori europeni, printre și Cosmina Stratan