Toamna cinefililor – ce filme mai vedem II

Săptămâna trecută am încheiat-o cu gândul la festivalurile de film programate pentru toamna aceasta. Cum sunt atât de multe evenimente dedicate cinefililor, evident că ne-a mai rămas suficient de spus, așa că revenim la subiect și continuăm lista noastră cu festivaluri de film pe unde e #deumblat și #devizionat.

#7. Pelicula – Festivalul filmelor latino – 14/18 septembrie

Un eveniment construit în jurul peliculelor, dar și cu gândul la toate lucrurile care fac vizionarea unui film mult mai plăcută: gustul, culoarea, muzica – adică concerte, muzică și bucătărie.

Programul primei ediții Pelicula – Latin America Film & Experience e un mix de senzații și arome, condimente și pasiune, exact ca filmele pregătite, ca muzica ori degustările de bunătăți culinare, opere ale autenticilor bucătari.

Programul filmelor aici.

#8. DocuArt – 26 septembrie/7 octombrie

Dacă pentru thrillere ori drame, lista de evenimente dedicate e una tare lungă, documentarele sunt un fel de Cenușăreasă a cinematografiei.

București Docuart Fest este singurul festival de film dedicat exclusiv documentarului românesc, eveniment ce se va desfășura la Cinemateca Eforie și Cinema Muzeul Țăranului. Intrarea este liberă, iar programul cuprinde o secțiune competițională de documentar și o alta dedicată documentarelor de televiziune și celor realizate de studenți ai școlilor de profil.

Pe lângă filmele care rulează în secțiunea competițională, există filme în premieră sau documentare răsunătoare încadrându-se în secțiunea principală. După fiecare proiecție, publicul din sala de cinema are ocazia să pătrundă mai adânc în povestea ecranizată printr-o sesiune de Q&A cu realizatorii acesteia; o discuție cu întrebări și răspunsuri, liberă, sinceră și animată, care să satisfacă pe deplin curiozitățile.

Detalii aici.

docuart2

#9. Comedy Cluj – 21/30 octombrie

Despre unul dintre festivalurile terapie contra angoaselor și depresiilor, am scris pe îndelete aici. Comedy Cluj va aduce atât pe marile ecrane, cât și pe scenă, comedia în toate formele sale, în cadrul unor spectacole de teatru în premieră la Cluj și printr-o selecție de filme din zone cinematografice rar accesibile publicului din România.

Evenimentul se întâmplă pentru a opta oară, deci vorbim de un festival cu un public deja fidel.

comedy

#10. Anim’est – 7/16 octombrie

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie e una dintre bucuriile pe care le aduce toamna. Un fel de Crăciun fără zăpadă, dar cu multe filme de animație.

Anim’est este unul dintre cele mai mari festivaluri de film din București și un important eveniment în Europa. Dacă iubești animația, festivalul ăsta e de bifat.

Celor 7 secţiuni ale festivalului (lung metraj internaţional, scurt metraj internaţional, film românesc, film studenţesc, videoclip, Minimest, Animash – rezervată celor mai populare filme de animaţie ale momentului, premiate la festivaluri de film din lume) li se adaugă în fiecare an secţiuni speciale, dedicate unor şcoli de film de animaţie renumite în întreaga lume, unor studiouri care au realizat filme multi-premiate, unor festivaluri de profil celebre din Europa, precum şi unor animatori consacraţi.

Detaliile despre festival sunt aici, iar recenzia festivalului de anul trecut aici.

#11. TimiShort – 6/9 octombrie

Șapte ediții dedicate scurt metrajelor au hrănit pofta timișorenilor cinefili! Cea de-a opta ediție a evenimentului TimiShort, care aduce cele mai noi și mai apreciate scurtmetraje, împărțite în 7  secțiuni, 4 dintre ele competiționale, are loc la început de octombrie. 

Ca în fiecare an, Timishort se va deschide cu un lungmetraj în avanpremieră în România. Mult așteptatul thriller The Man Who Was Thursday, o coproducție Ungaria-România, va fi proiectat pentru prima dată la Timishort. În rolul principal joacă Ana Ularu, actrița româncă cu cel mai mare succes internațional din ultimii ani.

Despre invitații evenimentului și program mai poți citi aici. 

afis Timishort 2016_web

#12. Festivalul Internațional de Film Digital Kinofest – 30 Sept/2 Oct

We are going digital! Cel mai mare festival de film digital, așa cum se prezintă din 2007 Kinofest-ul, ne invită în 2016 să ne imaginăm Inimaginabilul.

Kinofest este unul dintre proiectele independente pentru promovarea filmului digital, care cuprinde însă și o parte importantă de offline, incluzând proiecții programate pentrufinalul lunii septembrie, secțiunile de animație și ficțiune.

În afară de competiție, festivalul cuprinde evenimente și proiecte diverse: prezentări și proiecții ale unor invitați (artiști/studenți la școli de profil, etc), concerte, performance live, o galerie virtuală unde este prezentată arta digitală (grafică, fotografie, ilustrație). Scopul este de a oferi publicului o perspectiva cât mai largă asupra fenomenului digital, de a cuprinde toate trend-urile și a prezenta tehnici noi, filme și muzică, artă digitală grafică și video.

kinofest2

Detalii aici. Dacă nu ai găsit un eveniment pe gustul tău ori nu poți ajunge la cele prezentate, mai aruncă un ochi pe umblat.ro, unde o să găsești toată selecția dedicată filmelor, din luna septembrie.

 

 

 

Comentarii

ȚI-A PLĂCUT ARTICOLUL?