Un festival de istorie vie

Trebuie să recunoaștem din capul locului că dacă nu era A Song of Ice and Fire a lui Martin (Game of thrones, pentru cine preferă filmul în locul cărților) nici românii nu își redescopereau gustul pentru istorie.

Lecții de istorie umblătoare s-au ținut săptămâna trecută în Caransebeș unde au avut loc Serbările Cetății. Și în ciuda vremii neprietenoase din prima zi, oamenii au venit cu mic cu mare la eveniment (mai ales cu mic, că așa-i mai mereu…copiii au locuri în față la orice eveniment cu prințese și cavaleri).

sulita

Oricât de tare ar fi serialul de pe HBO, nu se compară cu experiența de a vedea face to face armura unui cavaler, de a simți chiar tu cum te strânge greutatea ei, de a urmări luptele dintre războinicii daci și legionarii romani sau de a gusta din bucatele tradiționale pregătite o zi întreagă la foc mocnit, în ceaunul imens.

serbarile-cetatii1

Un meniu gastronomic generos a fost gătit la Serbările Cetății Caransebeș…și unde s-a bucurat burta, s-au bucurat și ochii pentru că la eveniment orb să fi fost să nu ai ce vedea.

În prima zi cavalerii și-au scos prințesele la plimbare, în pas domol, prin centrul urbei. Prilej de awww-uri și ohhh-uri atât pentru localnici, cât și pentru turiști. Seara fanii muzicii folk au ocupat spațiul dedicat spectacolelor, pentru că ce s-a întamplat pe scenă le-a fost direct adresat.

serbari-caransebes

La Serbările Cetății au participat și membrii Asociaţiei Calfelor Călătoare din Germania și Elveția. În timp ce străinii își demonstrau talentul în cadrul atelierelor de dulgherie și de prelucrare a fierului, românii participau la demonstraţii de tir cu arcul și cascadorii ecvestre. Momentele au fost susținute de Asociația Grupul de Reconstituire istorică „Terra Ultra Silvana” din Brașov și grupul Transilvania Horsis.

arc

Dragonii lui Daenerys n-au fost la Serbările Cetății, dar chiar și așa spectatorii au avut parte de spectacol cu foc. Trupa FireDream din Mediaș a îmblânzit flăcările spre deliciul micilor și marilor spectatori. Au avut și coloană sonoră în temă cu evenimentul, adică muzică de cimpoaie și tobe medievale, cântată de trupa Holloenek din Ungaria.

dans

Cu focul s-a jucat și trupa Sirius (Bistrița), de data aceasta pe acordurile muzicii irlandeze și celtice, un soundtrack oferit de formația Blackbeers. Și apropo de muzică, trebuie să îți mai spun că pe scena festivalului au urcat și Paula Seling&Band, Bere Gratis, „Box Office” şi Lambrino.

foc

În școală orice lecție de istorie însemna moțăială sigură, dar la Serbările Cetății manualele pentru materia asta, altfel plicticoasă și deloc antrenantă, au căpătat un upgrade. De el sunt responsabili Paladinii de Terra Medies (Mediaș) și NOSA Medieval Dance Group (Bistrița), care au prezentat celor strânși la Serbările Cetății fragmente din viața cotidiană a străbunilor noștri.

domnite

Asta a fost povestea celei de-a 12-a ediție a festivalului de istorie vie, cum l-am botezat noi sau Serbările Cetății Caransebeș, cum i s-a spus oficial. La anu’ auzim promisiuni că o să fie și mai și, dar asta e altă poveste. Până atunci ne rămân capodobera lui Martin și reluările cu Game of Thrones de pe HBO.

ostasi

 

Comentarii

ȚI-A PLĂCUT ARTICOLUL?