Workshop alert! Lecțiile pe care nu le găsești în cărți

S-a apucat de fotografie în joacă, după ce a primit de la soția sa, un aparat foto cadou. Se întâmpla în 2009. Pe atunci numele său nu era legat în niciun fel de lumea competitivă a fotografiei. La șapte ani distanță, același nume apare în zeci de căutări asociate fotografiei profesioniste de nuntă.

Workshop Marian Sterea este unul dintre rezultatele cele mai des întâlnite pe Google și asta pentru că ședințele de training susținute de el sunt extrem de apreciate și implicit căutate.

wedding-photography-workshop-masterclass-Timisoara-Marian-Sterea

Unul dintre bannerele care anunță workshopurile susținute de Marian Sterea   

Zeci de oameni așteaptă cu sufletul la gură ca fotograful de la malul mării să ajungă și la ei în oraș, sperând că odată înscriși la cursurile sale, tainele meseriei de fotograf li se vor dezvălui și lor. Culmea este că la workshopurile lui Marian nu participă doar începători, ci și fotografi din elita branșei. De ce vin?

Pentru ocazia unică de a socializa cu oameni ca ei, cu aceleași pasiuni, aceleași griji legate de mediul în care lucrează. Pentru că vor să dea informație, dar să și primească. E un schimb avantajos pentru toată lumea. Pentru asta însă trebuie să fii conștient că mereu ai ceva de învățat, în orice meserie, dar mai ales în fotografie, unde lucrurile se schimbă cu o viteză amețitoare. “Dacă nu ții pasul, rămâi repede în urmă. Culmea e că îți dai seamă de asta abia când ești deja depășit.”

Destination Wedding Photographer Being a photographer doesn’t mean being a master in technique, owning the newest cameras, it`s just about feeling the light! Share if you Like it!

Wedding photography

Marian Sterea, care a primit primele cursuri de fotografie pe Yahoo Messenger, de la o prietenă pasionată de arta imaginii, este conștient de mobilitatea meseriei pe care și-a ales-o. Și de discuțiile despre cel sau cea mai bună din industrie sau despre cine și ce face. E o competiție pe care însă nu o urmărește, deși o încurajează.

“E bine să ai competiție. Te ajută să fii mai bun. Dar să o urmărești…e pierdere de timp.”

Marian Sterea, Wedding photographer

Timp pe care Marian preferă să îl petreacă planificând un nou workshop. Sau o nouă ședință foto. Despre oricare ar fi vorba, fotograful constănțean este on top of his game. Adică sus de tot. O discuție cu el este mereu întreruptă de sunetul telefonului, care solicită atenție.

Clienți, pe care Marian nu îi abandonează, oricâte workshopuri ar susține, organizatori alături de care plănuiește următoarele cursuri, toți dau buzna în discuția noastră, semnalându-și prezența prin bâzâitul telefonului.

Destination Wedding Photographer Being a photographer doesn’t mean being a master in technique, owning the newest cameras, it`s just about feeling the light! Share if you Like it!

Fotografie obținută în cadrul unui workshop desfășurat la Timișoara

Practic, luna ianuarie ar trebui să fie o lună de vacanță pentru un fotograf de nuntă. Nu și pentru Marian care are agenda plină de workshopuri până în mai. Abia și-a tras sufletul după ultima întâlnire din Dortmund, că s-a și apucat de planificat următoarea serie de cursuri.

Unul din ele se va întâmpla curând și se anunță memorabil, poate chiar cel mai mare eveniment de acest gen organizat foarte aproape de noi. Și când te gândești că nebunia cu workshopurile a început abia prin 2011!

Video de la unul dintre cele mai reușite workshopuri

În 2011, Marian a câștigat concursul național de fotografie organizat pe siteul Nikoniști.ro, obținând în premieră distincția pentru cea mai bună fotografie a anului. Imediat după, a primit propunerea de a susține un workshop pentru 60 de persoane, într-un centru comercial. În sală au fost aproape de două ori mai mulți participanți, cărora Marian le-a vorbit despre cum pot obține fotografii naturale și mai puțin despre aparatură și setări.

2011

Cea mai bună fotografie a anului 2011, aleasă pe Nikoniști.ro

De altfel, Marian, care a fost ales în 2015 Ambasadorul Phottix, intrând astfel în rândul elitei mondiale a fotografiei de nuntă, spune că aparatul foto ar trebui să fie ultima grijă a unui fotograf. Luminile externe, da! Aici e altă poveste!

De 7 ani de când muncește fără pauză, Marian a învățat multe despre meseria de fotograf. Unele dintre trucuri pot fi predate, celor care vin la workshop. Cum este cel despre ce să cumperi și ce nu. Sunt și trickuri psihologice, despre care Marian le vorbește cursanților care vor să obțină fotografii încărcate de emoție.

„Dacă vrei ca oamenii să pozeze, trebuie să vorbești non-stop. Dacă te-ai oprit din vorbit și oamenii s-au oprit din pozat. Oricum cadrele cele mai bune sunt cele între cadre!”

Marian Sterea, Wedding photographer

Marian Sterea fotograf_12

Până în aprilie 2016, fotografii din România, Antalya, Birmingham, Bulgaria și Azerbaijan vor avea ocazia să descopere de la Marian Sterea și alte informații similare, lucruri pe care nu le găsesc în manualele clasice de fotografie.

Iar tu umblătorule, vei putea urmări traseul workshopurilor susținute de Marian și pe siteul nostru, aici! (Mai multe mărturii video de la cursuri regăsești pe blogul lui Marian).

Comentarii

ȚI-A PLĂCUT ARTICOLUL?